Guverner Floride: Oluja će vas ubiti, krenite odmah


Milioni stanovnika priobalnih područja Floride, Georgije i Južne Karoline napuštaju svoje domove.

Uragan četvrte kategorije Matthew približava se Floridi. Olujno nevrijeme praćeno je jakom kišom i vjetrom brzine više od 200 kilometara na sat.
Više od 80 hiljada domaćinstava je protekle noći ostalo bez električne energije. Aviokompanije su u dva dana otkazale više od 3.000 letova.
Uragan Matthew, najžešća oluja u posljednjih deset godina, opustošio je jugoistok Haitija. Poginulo je 478 osoba, a prema podacima lokalnog Crvenog križa, više od 35 hiljada ljudi smješteno je u privremena skloništa.
Spasilačke ekipe su još u potrazi za preživjelima, kao i za tijelima stradalih.
Haiti je najteže pogođen od svih karipskih država. Četiri žrtve prijavljene su u Dominikanskoj Republici, dok je na Kubi i Bahamima zasad samo nastala materijalna šteta, prenosi agencija Hina.
Američki predsjednik Barack Obama proglasio je vanredno stanje na Floridi i u Južnoj Karolini, a milioni stanovnika u priobalnim područjima Floride, Georgije i Južne Karoline napuštaju svoje domove.
“Oluja će vas ubiti. Nemojte čekati. Krenite odmah”, dramatično je poručio guverner Floride Rick Scott na konferenciji za medije, pozivajući stanovnike na istočnoj obali poluotoka na evakuaciju.
Upozorenja Bijele kuće
Uragan Matthew je već prošao više od 3.000 kilometara, a nastavlja pustošiti nesmanjenom žestinom. Vjetar dostiže brzinu 220 kilometara na sat, a oluja se kreće brzinom 22 kilometra na sat.
Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest upozorava kako će ovo, vjerovatno, biti najžešća oluja koja je pogodila SAD u posljednjih deset godina, a neki meteorolozi upozoravaju kako bi, prema sadašnjem kretanju, Matthew u svom rušilačkom pohodu mogao čak dvaput udariti na području Floride.
Iz Pentagona su objavili kako šalju vojne helikoptere u spasilačke misije na Haitiju, a iz Bijele kuće su američkim građanima poručili da pogledaju razmjere štete koju je uragan načinio u karipskom području, ako su u dilemi trebaju li napustiti domove i evakuirati se prema unutrašnjosti.

balkans.aljazeera.net