Sarajlija ima 44.000 KM neplaćenih kazni! 


Kazao je to predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Momčilo Novaković na jučerašnjoj javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Mijenjati zakonUpravo ta informacija izazvala je najviše pažnje, pa su prisutni i najviše raspravljali o kaznenoj politici, tačnije, povećanju iznosa kazni koje je predviđeno prijedlogom izmjena i dopuna. – Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH predviđeno je da za nenošenje pojasa ili upotrebu mobitela u toku vožnje vozač plaća kaznu od 100 do 300 KM, identična kazna je predviđena i za korištenje uređaja za ometanje provjere brzine kretanja. Povećana je kazna za sve one koji se kreću brzinom većom od dozvoljene za više od 20 ili 30 kilometara na sat, kao i za one koji se kreću brzinom većom od 10 do 20 kilometara na sat od dozvoljene, za njih su sad kazne 50 KM umjesto 30 KM, kao što je to bilo – kazao je Novaković. Dodao je da su predviđene i druge mjere za sve vozače koji prekorače brzinu za 30 kilometara na sat, a to je oduzimanje vozačke.
– Predviđena je i kazna od 50 KM za pješake koji koriste mobilni telefon krećući se kolovoznom trakom ili imaju slušalice u oba uha. Zakon je predvidio obavezu vezanja na zadnjem sjedištu, kao i znatno veću kaznu za vozače koji na suvozačevom sjedištu voze osobe koje su pod utjecajem alkohola i tu je predviđena kazna od 50 do 250 KM – pojasnio je Novaković.
Kako je naglasio, da bi ove veće kazne dale efekte, uporedo s ovim zakonom, mora se mijenjati i Zakon o prekršajima. – Neka pitanja su izazvala veliko interesovanje, kao što je ograničenje upotrebe vozila sa stranim tablicama, gdje se novim zakonom predlaže da oni koji imaju stalni boravak u BiH ne mogu koristiti vozila sa stranim tablicama. Mnogi smatraju da to nije u skladu s evropskom praksom iako Ministarstvo to brani činjenicom da se kroz registraciju vozila plaća popravak i održavanje puteva – naglasio je Novaković. Amandmanska faza  Pomoćnik ministra prometa i komunikacija Zoran Andrić kazao je da se na ovom zakonu radi još od 2013. godine.- Imali smo konstruktivnu diskusiju, postoji pet članova o kojima treba razgovarati jer su stavovi suprotni. Narednih 10 dana je otvorena amandmanska faza kad su u pitanju poslanici u Predstavničkom domu PSBiH. Zahvaljujući današnjoj raspravi, imat ćemo i mi amandmane koje ćemo predložiti Vijeću ministara – rekao je jučer Andrić. Neke od kazni predviđenih novim prijedlogom zakona – Od 50 do 250 KM kazna za vozače koji na suvozačevom sjedištu prevoze osobe u alkoholiziranom stanju – 50 KM kazna za pješaka koji koristi mobilni telefon krećući se kolovoznom trakom ili ima slušalice u oba uha- 50 KM kazna za one koji se kreću brzinom većom za 10 do 20 kilometara na sat od dozvoljene- Od 100 do 300 KM kazna za nenošenje pojasa ili korištenje mobitela u toku vožnje – Od 100 do 300 KM kazna za korištenje uređaja za ometanje provjere brzine kretanjaRegistracija vozila samo u MUP-ovima – Veoma sporan je prijedlog registracije vozila u stanicama tehničkog pregleda koje su za to osposobljene. Naime, MUP-ovi su izričito kazali da su protiv ovakve mogućnosti i oni smatraju da je potrebno zadržati raniju odredbu koja to pravo daje MUP-ovima. Oni osporavaju tu odredbu sumnjama u odgovornost stanica tehničkog pregleda – kazao je Novaković.
Izvor: Avaz.ba