FIZIČAR TVRDI DA JE OTKRIO SMISAO ŽIVOTA: ‘Život nije toliko misteriozan koliko mislimo’


Jeremy England, fizičar s MIT-a, tvrdi kako je otkrio smisao života te kaže kako život nije toliko misteriozan koliko mislimo, unatoč tome što je vjerojatno da je izveden iz nežive tvari, prenosi Big Think.
U tek objavljenom dokumentu on tvrdi kako jednostavni fizički zakoni čine složeni život vjerojatnijim nego nevjerojatnijim.
Jednostavnim riječnikom, više bi iznenadilo da u svemiru nema života, nego činjenica da u njemu postoji ‘živo’ mjesto kao što je planet Zemljja.
Drugi zakon termodinamike životu daje značenje
Što sve tvari – kamenje, biljke, životinje i ljudi – imaju zajedničko? Svi apsorbiraju i raspršuju energiju. Dok kamen apsorbira malu količinu energije prije otpuštanja onoga što ne koristi natrag u svemir, život upija više energije i otpušta manje.
To čini život boljim za redistribuciju energije i proces konvertiranja i trošenja (raspršivanja) energije je jednostavno fundamentalna karakteristika za svemir, objasnio je fizičar.
Kako on objašnjava, životu značenje daje upravo drugi zakon termodinamike. Prema tom zakonu, entropija, odnosno raspadanje, s vremenom će se povećavati.
Zamislite vruću šalicu kave koja se nalazi u prostoriji sobne temperature. U nekom će trenutku i šalica kave poprimiti sobnu temperaturu i ostati takvom, što znači da se njezina energija rasula. Sada zamislite molekule koje plivaju u toplom praiskonskom oceanu.
England tvrdi da će se tvar polagano, ali neizbježno reorganizirati u oblike koji bolje troše toplu energiju oceana.
Englandova teorija daje uvid u fizičke temelje Darwinove teorije
Snaga njegove teorije leži u tome da ona daje uvid u fizičke temelje Darwinove teorije evolucije te pomaže u objašnjavanju nekih evolucijskih tendencija koje sama evolucija ne može objasniti.
Prilagodbe koje očito ne koriste vrstama u smislu preživljavanja tako se mogu objasniti ovom teorijom – “razlog zbog kojeg organizam pokazuje karakteristike X više nego Y ne moraju biti zato jer je X u boljoj formi od Y, već zato što fizička ograničenja čine jednostavnijim za X da se razvije nego za Y”, zaključuje England.

freshpress.info