Interaktivno: Slovenija u vrhu regije po konkurentnosti


Na ovogodišnjoj listi konkurentnosti Slovenija je zauzela 56. mjesto, BiH najlošije rangirana u regiji, na 107. poziciji.
Prema godišnjem saopćenju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), najkonkurentnija država svijeta je Švicarska.
Kada su u pitanju zemlje regije, najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina, koja ove godine zauzima 107. poziciju.
Srbija, koja se nalazi na 90. mjestu najbliža je BiH, dok su sve ostale zemlje regije dosta više na ljestvici.
Slovenija zauzima 56. mjesto, Hrvatska 74, Mađarska 69. mjesto, Crna Gora 82, Makedonija 68. mjesto, dok je Albanija na 80. mjestu, Bugarska na 50, a Rumunija je zauzela 62. mjesto.
Više detalja o svakoj zemlji možete pronaći u interaktivnom prikazu.
Godišnji izvještaj
WEF jednom godišnje objavljuje izvještaj o konkurentnosti koji sadrži listu 138 zemalja svijeta baziranu na procjeni 12 faktora konkurentnosti, koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, zdravlje i osnovno obrazovanje, visoko obrazovanje, efikasnost tržišta rada i robe, tehnološku spremnost, poslovnu sofisticiranost, inovativnost, veličinu tržišta i finansijsko tržište.
U izvještaju se konkurentnost definira kao grupa institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti neke zemlje, a on sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o efikasnosti vlasti i transparentnosti.
Nakon Švicarske slijede Singapur, SAD, Holandija, Njemačka, Švedska, Velika Britanija, Japan, Hong Kong, Finska, Norveška, Danska, Novi Zeland, Tajvan i Kanada

balkans.aljazeera.net