Erdogan se u Istanbulu sastao sa Putinom


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).
Sastanak Erdogan – Putin održan je iza zatvorenih vrata u istanbulskoj palati Mabeyn i trajao je sat i 40 minuta.
Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je danas u Istanbul i učestvovao na 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se održava u tom gradu.
Putina su na aerodromu Ataturk dočekali zamjenik premijera Turske Nurettin Cankili, guverner Istanbula Vasip Sahin, te drugi turski i ruski zvaničnici.
Ruski zvaničnici su ranije saopćili kako bi sporazum između Moskve i Ankare o izgradnji plinovoda Turski tok trebao biti jedna od glavnih tema sastanka Erdogan – Putin.
Erdogan i Putin su bilateralni sastanak održali u Kini početkom septembra. Dvojica predsjednika u augustu su se sastala i u Rusiji. Susret u St. Petersburgu bio je prvi sastanak nakon devet mjeseci. Njihov posljednji susret prije toga dogodio se 15. novembra 2015. godine tokom Samita G20, nešto manje od deset dana prije obaranja ruskog aviona, koji je narušio turski zračni prostor, odnosno događaja koji je doveo do krize u odnosima dvije zemlje.

vijesti.ba