PRESTALI STE JESTI HLJEB Evo šta radite svom organizmu


Iako ne treba pretjerivati s unosom hljeba, naročito bijelog, ljudski organizam ipak ne može da funkcioniše dobro bez ugljenih hidrata.Evo šta će se desiti ako odlučite da izbacite ugljene hidrate iz ishrane.

Čim iz ishrane izbacite ugljene hidrate, počećete da se topite. Ali, ne gubite masnoću, već vodu.
“Kada tijelo čuva ugljene hidrate u formi glikogena, svaki gram hidrata u sebi ima vodu, i to u količini tri do četiri puta većoj od težine samog glikogena”, kaže nutricionistkinja Mari Spano.
Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, objašnjava Spano. Kada ih izbacite iz ishrane i kada potrošite sav glikogen iz rezervi, tijelo razlaže masti i pokreće se uz pomoć ketona, a rezultat toga je zadah, suha usta, umor, vrtoglavica, nesanica i mučnina. Osećate se kao da imate grip. Na kraju se tijelo navikne da se pokreće uz pomoć ketona, ali to ne znači da je to dobra stvar. Ugljeni hidrati su uvijek bolji, kaže ova nutricionistkinja.
Žarice sa cijelim zrnom su kod većine ljudi najveći izvor vlakana koji ne samo da stabilizuju šećer u krvi, već i smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti. Uz to, zbog vlakana redovno idete u toalet. Ako ih izbacite, borićete se sa zatvorom.
Izvor: rokaj.ba