Rusija želi objaviti katalog koji otkriva američke vojne satelite


Rusija će javno objaviti svoju vlastitu bazu podataka o satelitima koji orbitiraju oko Zemlje, izjavio je Victor Shilin, šef ruske delegacije na 59. sjednici Odbora UN-a o Mirnodopskom korištenju vanzemaljskog prostora, a za ruski list Izvestia.
Ruska platforma će biti poput kataloga NORAD u kojem se nalazi više od 45.000 objekata koje se prati. Međutim, osim praćenja nevojnih satelita i svemirskih krhotina, ruski će katalog sadržavati podatke koje američko svemirsko zapovjedništvo ne objavljuje javno.
Katalog NORAD ograničava podatke o obrambenim satelitima američkih saveznika, uključujući Francusku, Njemačku, Izrael i Japan, ali zato navodi ruske vojne satelite. Moskva je predložila spajanje nacionalne baze podataka u jedan katalog koji će biti dostupan za sve zemlje uključene u svemirske aktivnosti. Takva platforma bi pružila informacije o potencijalno opasnim situacijama u svemiru (za satelite i objekte na Zemlji). Prema bliskom izvoru, ruski je prijedlog podržan od strane Kine, no ne i od SAD-a.
“SAD želi sačuvati svoj monopol u reguliranju svemirskog prometa. Osim toga, američka vojska ne želi javno objaviti podatke o svojim objektima”, navodi izvor. “Amerikanci ne trebaju biti zabrinuti zbog otkrivanja njihovih informacija o vojnim satelitima. To će se dogoditi u svakom slučaju”, rekao je Shilin.
Moskva je u više navrata pozvala na demilitarizaciju svemira. Krajem 2015. godine, Rusija je podnjela Glavnoj skupštini UN-a nacrt rezolucije o svemirskoj demilitarizaciji. Međutim, dokument je blokiran od strane Washingtona.

nexus-svjetlost.com