OČEKUJE SE ODGOVOR RUSIJE – NATO zabranio prelet ruskih aviona do Srbije!


Ruski piloti mogu u Srbiju, ali ne i njihovi „migovi“ i helikopteri!
Naime, na zajedničkoj vežbi BARS-2016, koja je počela pre dva dana, naši vazduhoplovci zajedno sa kolegama iz Rusije lete koristeći domaću tehniku, koja je neuporedivo skromnija u odnosu na ono čime raspolažu Rusi, a razlog tome je protivljenje okolnih zemalja iz NATO koje nisu želele da ruske borbene letilice prelete preko njihovih teritorija.
– Poslednjih godinu dana svedoci smo koliko su bliskih susreta imale ruske vojne letelice sa NATO avionima, a poslednji put bilo je pre nepunih nedelju dana, kada su čak četiri evropske zemlje (Norveška, Velika Britanija, Francuska, Španija) dizale svoje letačke posade kako bi presrele „tupoljeve“ (Tu-160), koji su, navodno, ugrozili njihov vazdušni prostor.
Zaista mislite da bi posle svega dozvolili ruskim „migovima“ da bez problema nadleću prostor koji kontroliše NATO – naveo je izvor za isti list.
– Rusija nikada nije bila protiv namere Srbije da se priključi EU, već je bila protiv toga da se iz Brisela nameće politika u odnosu na Moskvu. Što se tiče NATO, on bi trebalo „da se pozabavi čišćenjem teritorija i onim što je ostavio, a ne da sponzoriše Kosovo.
Konkretan datum posete premijera Dmitrija Medvedeva nije utvrđen, tako da niko ne odlaže tu posetu, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bi uskoro trebalo da dođe, kao i delegacija sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Petrušovim na čelu, tako da je u našim odnosima sve normalno, ne brinite se – rekao je Čepurin.
Naravno, zvaničnu potvrdu zabrane ruskim borbenim avionima da dođu u Srbiju nema, a prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa Zapadom zbog ove vežbe.
Siguran sam da Srbija ne može imati probleme sa NATO zbog zajedničkih vežbi sa Rusijom.
Mi smo suverena zemlja i možemo da vežbamo s kim hoćemo, u krajnjem slučaju, imali smo daleko veći broj vežbi s njima nego s Rusima – naveo je Lazanski.
S druge strane, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ne vidi ništa sporno u pomenutim vežbama.
– Ruski piloti su već ovde, a od 3. do 15. novembra biće održana i vežba „Slovensko bratstvo”, čiji je cilj uvežbavanje reagovanja u vanrednim situacijama i zaštita stanovništva.
Učestvovaće oko 100 predstavnika naše strane, a biće pozvani i svi vojni izaslanici koji su u Srbiji. To su vežbe koje niko ni od koga ne skriva – rekao je Čepurin.

vestinet.rs