Četiri službenika Granične policije BiH suspendovana zbog slučaja Sefić


Provedenim internim postupkom Granična policija BiH utvrdila je da je Operativni centar GPBiH informaciju o događaju i Sanjinu Sefiću, koji je osumnjičen za saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, prethodno dobijenu od MUP-a Kantona Sarajevo, proslijedio svim organizacionim jedinicama.
U skladu s tim, informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac, istakao je Slobodan Krstić, pomoćnik direktora GP.
Zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti policijskih službenika na MGP Uvac, omogućen je izlazak Sanjinu Sefiću iz BiH. Također, utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između organizacionih jedinica GPBiH, te da je propust prilikom kontrole Sanjina Sefića uzrokovan isključivo ljudskim faktorom.
Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskih službenika Jedinice granične policije Višegrad R.D., P.D., B.E. i B.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti “neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka” i “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa”.
Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja disciplinskog postupka. Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska Sanjina Sefića preko granice.
Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika GPBiH uključenih u obavljanje graničnih provjera ili prijenos informacija o događaju, bit će sankcionirani.

(Vijesti.ba)