Sefić saslušan pred sudijom u Novom Sadu


Ivana Karapandžić, portparolka Višeg suda u Novom Sadu, izjavila je da je Sanjin Sefić noćas oko tri časa priveden sudiji Višeg suda u Novom Sadu, čime je, kako je pojasnila, otpočeo postupak povodom ekstradicije osumnjičenog Bosni i Hercegovini.
„Saslušan je pred sudijom za prethodni postupak, u prisustvu branioca po službenoj dužnosti. Izjasnio se o svojim ličnim, porodičnim prilikama, o svom državljanstvu, gdje se izjasnio da jedino državljanstvo koje posjeduje jeste državljanstvo Bosne i Hercegovine. Imenovanom je određen ekstradicioni pritvor, koji mu se računa od juče, kada je uhapšen, i može, po tom rješenju, da traje najduže dva mjeseca“, izjavila je Karapandžić.
Ona dodaje da od zamolnice za izručenje državljanina BiH, na sudu u Novom Sadu je „da cijeni ispunjenost pretpostavki za izručenje Bosni i Hercegovini“.
„On je svakako saslušan i o okolnostima djela, o samom događaju, ali je pred našim sudom prvenstveno da sprovodi postupak izručenja i sve okolnosti oko toga. A o svemu što se tiče njegove krivične odgovornosti, djela i ostalog, izjašnjavat će se sudovi Bosne i Hercegovine. Njemu se, inače, stavlja na teret teško djelo ugrožavanja javnog saobraćaja, sa smrtnom posljedicom, i djelo nepružanja pomoći povrijeđenom licu“, pojasnila je Ivana Karapandžić.
Sefić lociran u Novom Pazaru, pa ga pratili do Novog Sada
Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna, najbolje prijateljice i cimerke, studirale su na trećoj godini Odsjeka psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Njih je u ponedjeljak, 10. oktobra, u 21,30 sati na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja BiH na pješačkom prijelazu usmrtio 25-godišnji Sanjin Sefić, prošavši kroz crveno svjetlo vozilom Golf VI brzinom 100 kilometara na sat.
Sefić se odmah nakon nesreće dao u bijeg, a granični prijelaz Uvac prešao je uprkos saznanjima Granične policije BiH da se za njim traga.

fokus.ba