Poslodavci pisali Novaliću zbog zabrane plasmana proizvoda iz FBiH u RS-u


“Republička uprava za inspekcijske poslove RS-a svim trgovačkim centrima u RS-u je dostavila dopis u kojem se navodi da proizvodi koji sadrže hemikalije ili biocide moraju biti klasifikovani, posebno upakovani i obilježeni te upisani u odgovarajuću evidenciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, u suprotnom će nadležne inspekcije zabraniti promet proizvoda, kao i izdati enormno visoke novčane kazne za subjekte koji vrše promet istih”, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH. 

Dodaju da su navodi iz Privredne komore RS-a, gdje se tvrdi da se Pravilnik pogrešno tumači, odnosno da se firme iz Federacije ne trebaju registrovati u RS-u i da mogu svoje proizvode plasirati na teritoriji RS-a, samo djelomično tačni. 

a1

“Naime, pod tvrdnjom da firme ‘samo trebaju ispuniti zahtjeve iz pravilnika’ podrazumijeva se potpisivanje ugovora sa kompanijama iz RS-a da bi se njihovi proizvodi našli na policama manjeg bh. entiteta. A da je to tako, u prilogu vam dostavljamo dokaz o zabrani plasmana proizvoda Odsjeka za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Općine Novi Grad”, stoji u saopćenju.

Kako kažu, određeni proizvođači iz FBiH su se informisali u Ministarstvu zdravstva RS-a, gdje su im potvrdili uslove: da bi registrovali svoje proizvode, proizvođači moraju registrovati ili novu firmu, odnosno poslovnu jedinicu na području RS-a ili ovlastiti distributere sa teritorije RS-a koji imaju ekskluzivno pravo prodaje, što ukida već uspostavljene kanale prodaje, iziskuje neplanirane, velike troškove, a proizvođače i njihove proizvode čini nekonkurentnima.

“Ova odluka ne samo da je diskriminirajuća, jer je apsurdno da proizvođači registrovani u FBiH imaju mogućnost plasirati svoje proizvode u zemlje Evropske unije, ali ne i na tržište RS-a, već je i protekcionistička i suprotna je Ustavu BiH, jer se njom ograničava sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, čime se narušava jedinstveno ekonomsko tržište”, navode poslodavci. 

a2

Pitaju se da li je cilj dovesti proizvođače iz FBiH u gori položaj u odnosu na one u RS-u. 

“Odluka je opasna i vodi političkim i privrednim podjelama, jer su određene neformalne grupe iz FBiH već najavile bojkot proizvoda iz Republike Srpske ukoliko Odluka ostane pravosnažna”, ističu oni. 

Stoga zahtijevaju hitnu reakciju Vlade FBiH i nadležnih organa kako bi se zaštitili proizvođači i umanjile štete po privredu i ekonomiju Bosne i Hercegovine kroz obustavu spomenute odluke do usvajanja adekvatnih zakona i pravilnika, kao i harmonizaciju zakonskih propisa FBiH koji tretiraju ovu oblast sa propisima Evropske unije, uz obaveznu usklađenost s propsima i zakonima Republike Srpske.