Keopsova piramida u Gizi izgrađena je prije 4500 godina, a znanstvenici su sada otkrili nešto što ih je potpuno iznenadilo


Piramida je visoka 146 metara i nazvana je po sinu faraona Snefrua, a ima do sada tri poznate odaje te je kao i ostale egipatske piramide bila namijenjena kao faraonova grobnica.
Keopsova piramida u Gizi, jedno od sedam svjetskih čuda starog svijeta izgrađeno prije 4500 godina, mogla bi skrivati nepoznate skrivene odaje, priopćili su znanstvenici koji se koriste radiografijom kako bi temeljito proučili to veličanstveno zdanje.
U četvrtak je egipatsko ministarstvo za starine objavilo da su u piramidi sagrađenoj tijekom vladavine kralja Khufua (Keops na grčkom) modernom tehnologijom otkrivene “dvije anomalije” te da znanstvenici neumorno rade na istraživanju Velike piramide u Gizi kako bi se što preciznije odredila njezina svrha i veličina.
Piramida je visoka 146 metara i nazvana je po sinu faraona Snefrua, a ima do sada tri poznate odaje te je kao i ostale egipatske piramide bila namijenjena kao faraonova grobnica.
“Sada možemo potvrditi postojanje ‘praznine’ iza sjeverne strane koja bi mogla biti u obliku barem jednog hodnika koji se proteže unutar Velike piramide”, priopćili su znanstvenici koji vode istraživanje Operation ScanPyramid. Druga duplja je otkrivena na sjeveroistočnoj strani piramide.
Operacija ScanPyramid počela je u listopadu prošle godine u cilju potrage za skrivenim odajama u Keopsovoj i susjednoj piramidi Khafre u Gizi te piramidama u Dahshuru, južno od Kaira.
U istraživanju se koristi termografija, mionska radiografija i 3D rekonstrukcija. To su, kako tvrde stručnjaci, sve neinvazivne metode. Mioni su, pojašnjavaju, vrst teških elektrona, slični X zrakama koje prodiru u tijelo i omogućuju slike kostiju, a mogu “proći kroz kamenje debljine više stotina metara prije nego se apsorbiraju”.

vecernji.hr