Namirnice koje slobodno možete jesti nakon isteka roka


Procjenjuje se da se svake godine polovica proizvedene hrane baci, tačnije od 1,2 do dvije milijarde tona. Potaknut tom činjenicom britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao. Pokrenuo je Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja.
– Najvažnije od svega jest educirati javnost o kvarljivosti hrane. Treba razlikovati namirnice s oznakom “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”. “Najbolje upotrijebiti do” označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga roka ako se čuva ispravno. Za razliku od toga, “Upotrijebiti do” označava rok trajanja hrane koja je brzo pokvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja – istakao je Dan Cluderay.
10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja:
Čips – sol koju sadrži produžuje vijek trajanja.
Čokolada – šećer koji sadrži produžuje vijek trajanja.
Kečap – umaci poput kečapa mogu trajati do godinu dana ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Jogurt – može trajati do šest sedmica nakon isteka roka trajanja.
Tvrdi sir – ovi sirevi traju duže od mekih kao što su brie i camembert.
Mlijeko – sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Jaja – ispravnost jaja možete provjeriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta vjerovatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
Hljeb – može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Važno je samo da nema plijesni.
Riža – može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Voće i povrće – ako nema plijesni i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.

fokus.ba