Mustafić na suđenju Oriću: U Srebrenici je preživjela samo banda, Naser je upao u ralje izdaje


U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Naseru Orići ratnom heroju odbrane Srebrenice kojeg Tužilaštvo BiH zajedno s njegovim suborcem Sabahudinom Muhićem tereti za ratne zločine na području ove općine u julu 1992. godine.Danas je ponovo svjedočio Ibran Mustafić, svjedok Tužilaštva BiH koji je prije tri mjeseca udaljen iz sudnice zbog nepoštivanje Suda BiH. Na klupi za svjedoke našao se nakon što su vještaci medicinske struke vještačenje Mustafića utvrdili da je sposoban da svjedoči i da više ne boluje od PTSP-a.Prije svjedočenja, Mustafić je rekao da se osjeća tužno i nesretno, ali da je sposoban.No, Mustafićevo svjedočenje danas je je obilježeno brojnim kontradiktornostima u odnosu na izjave ranijih svjedoka, pa i na zaštićenog svjedoka O-1 na osnovu čijeg je iskaza i podignuta optužnica.Mustafić je, na pitanje postupajućeg tužioca Miroslava Janjića rekao da mu je amidža Enes Mustafić ispričao da je prevozio zarobljenike iz zatvora u Srebrenici i da su nakon toga ubijeni na deponiji u Zalazju, a među njima je bio i sudija Slobodan Ilić.

Mustafć je, također, rekao da mu je ne u stanu Naser Orić potvrdio da je ubio S Ilića, sudiju iz Bratunca, na način da ga je bo bajonetom u oči, a da ga je kasnio preklao.Njegovo svjedočenje ustvari kosi se s izjava O-1 koji je tvrdio da je lično vidio kako Orić udara sudiju Ilića,  a zatim ga bode nožem, a sve se to dešavalo dok je sudija bio na Zalazju, a ne da je bio prije toga u zatvoru, dok Mustafić sada tvrdi da je samo čuo šta mu je amidža ispričao, a ne da je on svjedok tome.O tome je pisao i u svojoj knjizi, iako nije bio svjedok tih događaja.  Mustafić je također rekao da dok je bio u Sarajevu čuo da je došlo do likvidacije zarobljenika, da mu je njegov amdižić nakon što je u došao u Tuzlu dao papir na kojem su bila imena ubijenih, a među njima u Ilić.Za dešavanja na deponiji u Zalazju, svjedok je rekao da je to bio masakar, kako mu je rekao amidža, a a kasnije mu je isto istpirčala ui strina. No, niko od ovih svjedoka tih dešavanja nije među živima, što je Mustafić i potvrdio. Među živima nije ni njegov brat koji je navododno bio u stanu kada mu je Orić pričao detalje ubistva Ilića.

Odbrana je danas osprila sve navode Mustafića. Advokatica Lejla Čović kazala je da Mustafić ima motiv da svjedoči protiv Orića jer su u zavadi i da ga je ranije optuživao da je Orić na njega organizirao atentat. No, Mustafić je na pitanje Čović ipak pojasnio neke stvari, kazavši da je u vrijeme akcije na Kunjerac Orić bio s njim, iako je iskazu O1 to rečeno drugačije, u smislu da je Orić vodio akcijom 14. decembra 1992.godine. Ali, Mustafić je potvrdio da je bio tu noć s Orićem i da su skupa spavali u kući Mije Rakića. Potvrdio je i automatski negirao navode O1 da je bilo moguće da druge vojne jedinice napadaju na Sase i Zalazje, kazavši da su to mogli raditi samo Glogovčani jer se nije moglo pričiti ovaj lokaciji.Međutim, Mustafić je na pitanje odbrane da pojasni neke stvari u vezi dešavanja na Zalazju, počeo u jednom trenutku da vrijeđa Srebreničane. On je kazao da su u Srebreniici “svi pošteni ljudi preminuli, a da je samo banda preživjela”.Na pitanje odbrane da li osjeća mržnju prema Oriću, Mustafić je rekao da ne osjeća, ali da mu je žao Orića jer je upao u ralje izdaje Alije Izetbegovića.- On je njegov talac – rekao je Mustafić.Na Orićevo pitanje da mu pojasni, jer je ranije rekao da je u stanu dok mu je pričao o likvidaciji Ilića, optuženi dao kutiju Marlbora, jer uopće nije puši, Mustafić je kazao da nije bio intenzivni pušač,nego da je znao zapaliti dok su bili raja.

Izvor: Avaz.ba