Najbolji medicinari pakuju kofere


BANJALUKA – Bolnice u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine napustilo je 137 ljekara, medicinskih sestara i tehničara koji u potrazi za boljim uslovima i plaćenijim poslom uglavnom odlaze u Njemačku.Pokazali su to podaci iz šest najvećih zdravstvenih ustanova Srpske, i to iz Banjaluke, Doboja, Prijedora, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja. Međutim, pretpostavlja se da je broj medicinara koji su otišli u inostranstvo mnogo veći, jer su mnogi od njih i prije dobijanja radne knjižice u RS otišli preko granice.Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) lani je otišlo pet ljekara i 55 medicinskih sestara i tehničara. Odlazak medicinara nastavljen je i ove godine.- Od 1. januara do 17. oktobra ove godine dobrovoljno je otišao jedan doktor medicine i 46 medicinskih sestara i tehničara – kažu u UKC RS.U UKC-u naglašavaju da zbog odliva kadra situacija nije alarmantna, te da je sličan trend prisutan i u zemljama regiona.- Problem odliva kadra prevazilazimo kroz bolju organizaciju i edukaciju zaposlenih, kao i nastojanje da zadržimo i dodatno zaposlimo najbolje profesionalce u RS – kažu u UKC RS.Međutim, u drugim zdravstvenim ustanovama tvrde da se suočavaju sa deficitom kadra. Bolnica “Kasindo” u Istočnom Sarajevu kuburi sa manjkom ljekara specijalista ortopedije, neurohirurgije i dječije hirurgije.-

Nas su u posljednje dvije godine napustila dva ljekara, jedna medicinska sestra i dva medicinska tehničara – rekao je direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović.U dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” neplaćeno odsustvo ove godine je tražilo 11 medicinskih tehničara i jedan viši fizioterapeut.- Po sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta trenutno nam nedostaje 14 ljekara specijalista – rekao je direktor dobojske bolnice Vlado Đurđević.Direktor bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Siniša Maksimović kaže da su ovu ustanovu u posljednje dvije godine napustili specijalista radiologije i medicinska sestra. Ni bolnicu Prijedor nije zaobišao odliv kadra, odakle je u posljednje dvije godine otišlo šest medicinara.S druge strane, bolnica u Trebinju je jedina koja se može pohvaliti time da je niko nije napustio u posljednje dvije godine. Naprotiv, u Trebinju su primili tri nova ljekara.

Da je situacija alarmantna tvrdi predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih tehničara i babica RS Ranko Palačković.- Najgore od svega je to što nam odlaze najpametniji i mladi stručnjaci. Ostaće da nas liječi starije osoblje, među kojima su mnogi već nesposobni za rad – kaže Palačković i dodaje da u našim bolnicama mladi ljekari i medicinari počinju da rade samo kako bi stekli radno iskustvo da bi mogli da nastave da rade u inostranstvu. Razlog za odlazak su, kako kaže, i mnogo bolje plate u drugim zemljama.U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da i pored finansijskih poteškoća nastoje da unaprijede zdravstveni sistem u Srpskoj i obezbijede uslove rada kako bi u njima zadržali najbolji kadar.

Izvor: Nezavisne.com