Dodik: Ne dobijam izbore na osnovu stalnih svađa sa Sarajevom


Dodik je izjavio da zajednički nivo služi za manifestiranje činjenice da niko nikome ne smeta.

“Hoću da znam za ono što se dogovorimo da će biti realizirano, a ne da će za dva dana zato što je neko od stranaca rekao da to ne može, to biti prekršeno. Imamo mi dovoljno pameti da se vodi država. Mislim da princip u BiH mora biti da niko nikome ne smeta. Mislim da su svađe na relaciji Sarajevo – Banja Luka u prethodnom periodu bile nepotrebne, a mi smo sve primjedbe na apelaciju i odluku Ustavnog suda BiH eć rekli. U pretpostavci smo već imali odluke Narodne skupštine koje su ukazivale na sve ono što smo mi učinili kasnije. Međutim Ustavni sud je to sve ignorirao i mi vjerujemo da to nije bilo objektivno”, navodeo je Dodik i dodao kako se mora razumjeti da se 9. januar ne može izgubiti.

Predsjednik RS-a je napomenuo kako je priča o referendumu u RS-u mogla proći bez politizacije, ali da bi pojedinci rekli kako Dodik opet ima nešto s tim.

“Ja se bavim svojim poslom, ja sam predsjednik i političar i kada mi se ukaže prilika – jačam svoju političku poziciju. Šta, to nije legitimno i fer? – naravno da jeste”, rekao je Dodik.

Nakon što je do Ustavnog suda BiH došla apelacija u vezi s obilježavanjem Prvog marta kao Dana nezavisnosti BiH, Dodik je izjavio kako očekujem da će to ukinut Ustavni sud BiH po istom obrazloženju po kojem je ukinuo odluku o 9. januaru, iako vjeruje da će ova pravna institucija ponovo pokazati svoju političku, a ne pravnu dimenziju.

Na pitanje šta mu je atraktivnije biti član Predsjedništva ili Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao da bi najradije bio poslovan čovjek u normalnoj zemlji, a da su sve ostalo stalne borbe.

“Napravili smo psihološku promjenu. Očekivalo se da SNSD pada i nije bilo očekivati da se vratimo ali smo uspjeli na lokalnim izborima. Naša ja ambicija popraviti rezultat i zašto ne bismo dobili još više. Ja sam čovjek koji će prihvatiti svaku odgovornost gdje osjetim da mogu nešto uraditi”, zaključio je predsjednik RS-a.