Volkswagen bi mogao završiti godinu kao najuspješniji proizvođač automobila na svijetu


VW Grupa je do kraja septembra prodala 7,61 miliona utomobila širom svijeta te zabilježila rast prodaje za 2,4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutni lider je Toyota, koja je na prvom mjestu već četiri godine. Međutim, ove godine je zabilježila rast od samo 0,4 posto te je u istom periodu kao i VW prodala 7,35 miliona automobila.

Volkswagenova prodaja je ubrzana u trećem kvartalu godine. U prvih šest mjeseci je njemački proizvođač zabilježio rast prodaje od 1,5 posto te je prodao 5,12 miliona automobila

Uspjeh njemačke kompanije je još značajniji s obzirom na skandal koji se tiče emisije štetnih gasova, a zbog kojeg je na nekim tržištima zabilježen pad prodaje. Toyota je daleko uspješnija od VW-a u SAD-u, ali je u Kini, na najvećem svjetskom tržištu automovila, VW proda tri automobila na jedan Toyotin. VW je na krajem septembra zabilježio rast prodaje od 11 posto u Kini na čak 2,58 miliona automobila.

Toyoti su odmogli i problemi s dobavljačima. U februaru je eksplozija u fabrici dobavljača čelika uzrokovala gašenje njenih postrojenja na sedam dana, a izgubljeno je i nekoliko sedmica nakon što su oštećena postrojenja dobavljača u zemljotresu. Pad cijena goriva je doveo do smanjenja potražnje za hibridnim Priusom.

Prodaja VW-a je opala zbog Dieselgatea, no, brojke su se znatno popravile zahvaljujući potražnji za Audijevim, Porscheovim i Škodinim automobilima. Cilj VW Grupe je da do kraja godine obori prošlogodišnji rekord od 9,93 miliona prodanih automobila.