“VELIKO OKO” Što to Rusi grade na Arktiku?


Ruski dužnosnici potvrdili su kako na Arktiku grade dalekometni radarski sustav koji prepoznaje mete, bilo u zraku bilo u vodi, kada su udaljene stotinama kilometara, pa čak i kada koriste najmoderniju “stealth”, odnosno nevidljivu tehnologiju.
Radar će biti postavljen u Novoj Zemlji, otočju u ruskom dijelu arkitičkog područja, i to već 2017. godine, izvijestio je zamjenik ministra obrane Dmitry Buklgakov navevši da će na tom području biti ukupno šest radara. Istovremeno, u blizini će biti izgrađena i pista sposobna za primanje svih vrsta borbenih letjelica.
Takozvani radarski sistem “preko horizonta” vrsta je radara koji može detektirati ciljeve udaljene stotinama pa i tisućama kilometara, daleko izvan horizonta običnih radara. Rusko “veliko oko” koristit će ogroman sustav antena dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identificirao zračne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.
Tijekom vojne vježbe 2014. godine ruski radar “Suncokret” je detektirao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je “oborila” sva četiri “uljeza”. Još jedan radar, “Volna” ima domet tri tisuće kilometara, a postavljen je u u blizini grada Nakhodka na ruskom Dalekom istoku, prenosi Sputnik News.

dnevnik.hr