Kina i Rusija prave rivala Boeingu i Airbusu


Dvije države će investirati do 20 milijardi dolara u razvoj širokotrupnog mlaznog aviona za duge relacije.
Kina i Rusija će investirati do 20 milijardi američkih dolara u razvoj širokotrupnog mlaznog aviona za duge relacije, pišu danas kineski mediji, a prenosi agencija AFP, koja ocjenjuje kako zvanični Peking time nastoji parirati vodećim zapadnim proizvođačima Boeingu i Airbusu.
Ovaj veoma ambiciozan plan dogovorile su Komercijalna zrakoplovna korporacija Kine (COMAC) i ruska Ujedinjena zrakoplovna korporacija (UAC), koja proizvodi Suhoj Superjet 100, u junu ove godine kada se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao s kineskim kolegom Xi Jinpingom u glavnom kineskom gradu.
Iz COMAC-a su u današnjem saopćenju naveli kako će zajedničko poduzeće, koje će biti osnovano ove godine u Šangaju, razviti širokotrupni avion sa 280 sjedišta za letove s dometom od 12.000 kilometara.
Time bi ova letjelica bila direktan konkurent Boeingovom modelu 787 i Airbusu A350.
Deset posto jeftiniji
Projekt, vrijedan između 13 i 20 milijardi dolara, finansirat će obje strane sa po 50 posto, prenio je danas kineski državni list Global Times, citirajući predsjednika ruskog UAC-a Jurija Sljusara.
“COMAC ima izvanrednu tehnologiju i dizajn i sarađivat ćemo ne samo u segmentu tehnološke već i intelektualne svojine”, rekao je Sljusar za Global Times na sajmu Avijacija Kine u južnom gradu Juhaiju, dodajući kako će avion biti 10 posto jeftiniji od konkurentskih.
Prema podacima objavljenim na internetskim stranicama francuskog i američkog proizvođača aviona, kataloška cijena Airbusa A350 koji ima 280 sjedišta iznosi 272,4 miliona dolara, dok Boeing 787 sa 290 sjedećih mjesta košta 264,6 miliona dolara.
Njihov kinesko-ruski rival će svoj prvi probni let imati za sedam godina, navode iz COMAC-a i dodaju kako će isporuke krenuti tri godine kasnije, prenosi AFP.

balkans.aljazeera.net