Slovenija 20. najsretnija zemlja svijeta, Hrvatska na 43. mjestu


Legatum Institut iz Londona objavio je u četvrtak svoj jubilarni deseti globalni Indeks prosperiteta koji predstavlja listu najprosperitetnijih zemalja svijeta.
Faktor prosperiteta je svakako količina novca kojom država raspolaže, ali Legatum u obzir uzima puno više značajnih karakteristika – njih 104!
Pored tradicionalnih, kao što je iznos BDP-a po stanovniku ili ukupan udio zaposlenih, Legatum u svoju formulu ubacuje i faktore poput ukupnog broja internet provajdera i količine dnevnog odmora za prosječnog građanina.
Varijable se potom dijele na devet kategorija – ekonomski kvalitet, poslovna atmosfera, vlast, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, lične slobode, društveni kapital i prirodna okoline.
Indeks je rangirao 149 zemalja svijeta, a nakon sedam godina vladavine Norveške kao najprosperitetnije države svijeta, njeno mjesto je zauzela jedna nama daleka zemlja. Bosna i Hercegovina nije uzeta u obzir.
Slovenija je najbolje rangirana susjedna država koja se nalazi na visokom 20. mjestu, slijedi Hrvatska na 43. mjestu, Makedonija na 53., Crna Gora na 58. i Srbija na 66. mjestu.
Najprosperitetnije zemlje svijeta:
1. Novi Zeland
2. Norveška
3. Finska
4. Švicarska
5. Kanada
6. Australija
7. Holandija
8. Švedska
9. Danska
10. Ujedinjeno Kraljevstvo

klix.ba