Šta se dešava u tijelu kada nam je hladno


Stotine hiljada godina evolucije naša tijela su učinila dosta otpornim na uslove na Zemlji. Ali ne i na jednu stvar – hladnoću. Evo šta se dešava kada vam je hladno:

Krv

Naša tijela znaju šta je važno pa će se na hladnoći dobar dio krvi prebaciti u unutrašnje organe. To znači, manje cirkulacije u ekstremitetima poput prstiju, nosa, ušiju i udova. Zato je važno da ruke i noge posebno dobro ugrijete.

Srce

Krv je ta koja nam održava tjelesnu temperaturu. A pošto se organizam prvenstveno brine za unutrašnje organe, hodanje je napor za organizam jer takođe traži krv pa srce mora raditi brže nego inače. Brži rad srca sa sobom nosi i viši krvni pritisak.

Disanje

Hladan suvi vazduh koji udišemo smanjuje toplotu i vlažnost naših disajnih puteva. To može uzrokovati teže disanje, a kod astmatičara čak i napad.Što normalnije dišete, to ćete manje problema imati. Nemojte žuriti i nemojte se naprezati.

Nos

Nos služi kao mali grijač i ovlaživač vazduha koji ide prema plućima. Kad udišemo hladan suvi vazduh, nos se malo zanese pa umije da procuri. Ponesite maramice.

Toalet

Kao što smo spomenuli, organizam na hladnoći koristi više krvi. A osim krvi i voda putuje prema sredini našeg tijela gde su važni organi. Zbog toga organizam pogrešno misli kako imamo previše vode pa nas tjera u wc. Iako možda ne djeluje tako, kad nam je hladno, trošimo više vode pa je važno da unosite dovoljno tečnosti.

Drhtanje

Ako gubite više toplote nego što je stvarate, prva stvar koja će se dogoditi je da se naježite. Tijelo podiže dlačice kako bi smanjio gubitak topline. Problem je što ljudi više nisu prekriveni krznom, pa ubrzo možete očekivati kako ćete početi drhtati. Drhtanje je nekontrolisano stiskanje i opuštanje mišića kako bi se stvorila toplota. Ako drhtite, vrijeme je da se hitno sklonite na neko toplo mjesto.

Vježbanje

Vježbanje za vrijeme zime ima dvostruki učinak – zbog nedostatka vlage, nije toliko iscrpljujuće, a istovremeno zbog niske temperature stvaramo više endorfina koji nam daju energiju. Drugim riječima, vježbanje po hladnoći smanjiće pospanost i sivilo kratkih dana i odlično je za vas.

Izvor: nezavisne.com