Slovenske banke očekuje velika promjena vlasnika


Konsolidacija očekuje NKBM skupinu, UniCredit i Intesu, pa Sberbank i Gorenjsku banku.

Slovenski financijski sektor usred je velikog okrupnjavanja. Od srijede je tako nastala druga najveća osiguravateljna kuća na području bivše Jugoslavije nakon Triglava spajanjem četiriju osiguravatelja. Naime, sada i službeno pod kapom Zavarovalnice Sava posluju četiri osiguravatelja, članova skupine Sava Re.

51posto

udjela u Banci Koper talijanska će Intesa Sanpaolo prenijeti na PBZ

Radi se o Zavarovalnici Maribor, Zavarovalnici Tilia te hrvatskim tvrtkama Velebit osiguranje i Velebit životno osiguranje. “Postupak spajanja službeno je završen. S današnjim danom u sudski je registar upisana Zavarovalnica Sava”, priopćili su u srijedu iz te osiguravajuće kuće na Ljubljanskoj burzi. No, promjene na osiguravateljnom tržištu tek su uvertira za ono što čeka tamošnji bankovni sustav. Kako piše poslovni list Finance, u tijeku je konsolidacija u sklopu skupine druge najveće banke u zemlji, NKBM. Preslagivanje čeka i podružnicu UniCredita, promjena vlasništva očekuje se za Gorenjsku banku, a ruski vlasnik gleda kako izaći iz tamošnje Sberbanke.

Nakon prodaje državnog udjela u NKBM američkom fondu Apollo i Europskoj banci za obnovu i razvitak, NKBM-u je pripojena Poštanska banka, a krajem listopada potpisan je ugovor i o pripajanju KBS banke. Do promjena je došlo i u Banci Koper koja je dobila ime svog vlasnika, Intese Sanpaolo. Većinski udjel od 51 posto Talijani će prenijeti na Privrednu banku Zagreb, a sada se čeka odobrenje Banke Slovenije.Banka Koper ima tržišni udjel od 6 posto i 2,3 milijarde eura imovine. Prema neslužbenim informacijama slovenskog tiska, UniCredit razmišlja o mogućnosti prodaje slovenske podružnice koja ima 6,8 posto tržišnog udjela. Kupac bi, navodno, opet trebao biti Apollo. Sberbanka je na slovensko tržište ušla 2012. preko kupnje Volksbanke. Podružnica ruskog diva trenutno drži 4,7 posto udjela, a prema neslužbenim izvorima, ruski vlasnik već godinu dana neuspješno traži kupca. U Sberbanci nisu željeli komentirati špekulacije. Za većinski udjel u Gorenjskoj banci zanima se srpski poduzetnik Miodrag Kostić.

Podignut rejting

Triglav sada sa A rejtingom
Rejting agencija A.M. Best je Zavarovalnici Triglav, matičnom društvu Triglav grupe, kao i njezinom društvu za reosiguranja Pozavarovalnici Triglav Re, prilikom redovite godišnje revizije podignula ocjenu rejtinga financijske snage sa A- na A, priopćeno je u četvrtak iz te osiguravajuće kuće. Podignuta je i ocjena kreditnog rejtinga izdavatelja s “a-” na “a”. Ocjene kreditnog rejtinga za oba društva imaju stabilnu srednjoročnu prognozu.

poslovni.hr