Fikret Abdić osuđeni ratni zločinac ne smije u Sarajevo!


Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac i, kako stvari stoje, budući načelnik općine Velika Kladuša, kako saznaje “Avaz”, strahuje od dolaska u Sarajevo, gdje bi 8. novembra od Centralne izborne komisije (CIK) BiH trebao preuzeti načelnički certifikat, potpisati izjavu o prihvatanju mandata i predati svoj imovinski karton. 

O tome se u Velikoj Kladuši otvoreno govori, a pojavila se i informacija da će Abdić dati punomoć nekome od rodbine, najvjerovatnije najmlađoj kćerki Edini Abdić-Pleho, koja je i aktuelna predsjedavajuća Općinskog vijeća (OV) Velika Kladuša.

Pisani odgovor 

 Abdić se boji reakcija javnosti i naroda u Sarajevu zbog percepcije o njemu kao ratnom zločincu – tvrdi naš izvor iz Velike Kladuše.

No, ostaje nedoumica, čak i kada bi Abdić ovlastio kćerku Edinu da mu u CIK-u podigne načelnički certifikat, bi li ona mogla u njegovo ime potpisati i izjavu o preuzimanju mandata. Ovakve priče natjerale su aktuelnog kladuškog načelnika Edina Behrića, koji je u svađi s porodicom Fikreta Abdića, iako je na ovu poziciju došao kao njihov kandidat, da zatraži pisani odgovor od nadležnih institucija.

Ozbiljne sumnje 

 Nenadležnim da mi odgovore na ovo pitanje proglasili su se Ministarstvo pravde Unsko-sanskog kantona, federalno i državno ministarstvo te CIKBiH – izjavio je za “Avaz” Behrić.

Istovremeno, DNZ BiH poslao je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog ozbiljne sumnje u nezakonito kandidiranje i ovjeru Abdića kao kandidata Laburističke stranke. Tužilaštvo BiH, prema našim saznanjima, prijavu je primilo 27. oktobra. Iako smo se interesirali u vezi s ovom prijavom i zatražili pisani odgovor, iz ove državne institucije stigao je odgovor koji glasi: „Bez komentara.“

Zdravstveni problemi 

U Velikoj Kladuši posljednjih se dana otvoreno govori i o bolesti 77-godišnjeg Abdića. Spominje se teška prehlada koju je dobio tokom izborne kampanje, a odranije je poznato da ima i drugih zdravstvenih problema.

cazin.net