Građani USK-a šokirani: Inzulin nije na esencijalnoj listi lijekova!?


Jutros je redakcija portala cazin.net zaprimili informaciju od naših vjernih čitalaca, kako se inzulin, lijek koji se koristi u terapiji šećerne bolesti, od sada mora platiti.

Kako doznaju od naših građana, jutros po dolasku u apoteke, po njihovu mjesečnu redovnu terapiju, građani su doživjeli šok kada im je osoblje saopštilo da moraju, inzulin, kojeg nikad do sada nisu plaćali, da plate po njegovoj punoj cijeni.

Izrevoltirani i ljuti zbog ovakvog stanja u zdravstvenom sistemu, građani su se javno pobunili i iznijeli svoje mišljenje, putem društvenih mreža, te traže odgovore nadležnih. Jer je, kako neki od njih kažu, jako nepravedno što se ovakvo nešto dešava i to baš za onaj lijek koji im je neophodan.

U želji da saznamo o čemu se tačno radi, pokušali smo istražiti ovu problematiku koja je zadesila građane. Kako ekipa portala, nezvanično saznaje, radi se o tome da su uvedene određene mjere štednje lijekova u zdravstvenom sistemu našeg kantona, o čemu nezadovoljni pacijenti nisu javno obaviješteni. Odnosno, da je na osnovu podataka iz kartona pacijenata ustanovljeno da pacijenti, određenih, lijekova imaju sasvim dovoljno, i bez podizanja nove terapije. Kako su oni dobili informacije ovo je samo privremenog karaktera i važi do onog perioda do kada zapravo pacijenti imaju zalihe tih lijekova u kući.

abc.ba