Incko pred Savjetom bezbjednosti UN-a o referendumu u RS


NJUJORK – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko danas je podnio 50. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o stanju i radu Savjeta za provođenje mira u BiH.

“Argumenti iz izbornog procesa su pokazali o političkim promjenama u BiH, naročito odlukom NSRS-a iz jula da održi referendum bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH da se ne održava refrendum što je u suprotnosti i s drugom odlukom da se odgađa referendum dok Ustavni sud BiH ne da odluku”, rekao je Incko.

On je naglasio da da su odluke Ustavnog suda biH obavezujuće i da je obaveza svih da ih poštuju.

“Zato smatram da referendum predstavlja veliko kršenje Dejtonskog sporazma i rušenja vladavine prava u BiH. Politički uticaj Hrvatske i Srbije u vezi sa referendumom treba pohvaliti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić dva puta javno nije dao podršku referendumu, a Andrej Plenković iz Hrvatske je izrazio neslaganje s održavanjem referenduma. To je korak RS da koji govori da smatraju kako ne moraju poštovati odluke Ustavnog suda odluke s kojim se ne slažu”, poručio je Incko.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naredio da se ne poštuju obavezujuće odluke Ustavnog suda i u vezi sa vlasništvom nad vojnom imovnom, te da je odbio dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi referenduma.

“Osim tog velikog problema po suverentitet zemlje, referendum treba vidjeti u kontekstu ponašanja političkih partija u RS-u i da negiraju juriskdikaciju državnih institucija i da lagano zagovaranju disoluciju iz BiH. Izjave predsjednika RS-a i čelnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se vjerovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO.. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro”, smatra Incko.

Incko je istakao i glorifikovanje ratnih zločinaca od strane NSRS i predsjednika NSRS, Nedeljka Čubrilovića.

“Vidimo još jedan zastoj u RS. Time je uvrijedio žrtve i preživjele genocida i zločina. Glorificiranje zločinaca koji su osuđeni pred Međunarodnim sudom je neviđeno. To su barbari i ne pripadaju civiliziranom društvu”, zaključio je Incko.

Izvor: nezavisne.com