Krajiški načelnici u znak protesta napustili svečanu dodjelu certifikata CIK-a


Centralna izborna komisija BiH danas je organizovala uručenja uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima/gradonačelnicima općina/gradova izabranim na lokalnim izborima u BiH 2. oktobra.

Među novoizabranim grado/načelnicima nalazit će se i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić koji se danas, nakon 23 godine pojavio u Sarajevu kako bi potpisao izjavu o prihvatanju mandata, odnosno kako bi prisustvovao svečanoj ceremoniji dodjele certifikata.

Iako se špekulisao o njegovom lošem zdravstvenom stanju, zbog kojeg je trebao biti spriječen da lično prisustvuje ovoj dodjeli, Abdić se ipak pojavio u Sarajevu u pratnji svojih laburista.

Svi novoizabrani gradonačelnici sa područja Krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona, u znak protesta zbog imenovanja presuđenog ratnog zločinca na načelničku funkciju, napustili su salu Parlamenta BiH u kojoj se odvijala ova svečanost.

–  Ne želimo prisustovati nikakvoj ceremoniji gdje je prisutan ratni zločinac odgovoran za bratoubilački rat,riječi su kojima su krajiški načelnici kratko i jasno izložili zajednički stav u izjavi za ABC.ba.

cazin-danas.com