Pate li vaši mališani od neobjašnjivih bolova u nogama? Možda imaju bolove rasta 


ŽALE li se vaši mališani da ih bole noge, osobito u krevetu prije spavanja? Moguće je da pate od. tzv. bolova rasta.

Bol u mišićima nogu najčešće se pojavljuje kasno poslijepodne ili navečer, ali može biti i uzrok noćnih buđenja vaše djece. Najčešće se javljaju u dobi od tri do četiri, a nešto rjeđe u dobi od osam do 12 godina.

Kako piše WebMD, usprkos imenu, nema dokaza da su bolovi zaista povezani s ubrzanim rastom. Moguće je da se radi o bolovima uzrokovanima intenzivnim aktivnostima u ranom djetinjstvu, kao što su neprestano trčanje, skakanje i penjanje. Bol se češće pojavljuje nakon što su djeca cijeli dan bila fizički aktivna.

Bolovi se javljaju nepravilno, nekada učestalo mjesecima, čak i godinama. Redovito se pojavljuje krajem dana, a ujutro djeca ustanu kao da nije ništa bilo. Obično bole obje noge. Studije su pokazale da su djeca koja pate od takvih bolova općenito osjetljivija na bol, češće pate i od glavobolja te bolova u trbuhu.

Iako bolovi rasta nisu opasni, važno je isključiti eventualne druge tegobe. Ako se zaista radi o takvim bolovima, liječnik na pregledu neće uočiti ništa neobično.

Kako tretirati bolove rasta?

1. Masažom nogu

2. Istezanjem mišića nogu

3. Toplom krpom i termoforom (ne prevrućim) prislonjenim na bolne dijelove.

Ako bol nikako ne prestaje i dijete se žali na jake bolove, možete se kod liječnika raspitati o mogućnosti davanja male doze lijeka protiv bolova djetetu.

Ako se uz bolove u nogama javljaju sljedeći simptomi, svakako se javite liječniku:

1. Povišena temperatura

2. Gubitak apetita

3. Šepanje ili poteškoće u hodanju

4. Osip

5. Crveni, topli, natečeni zglobovi

6. Umor

7. Slabost

8. Gubitak na težini

9. Bol je uzrokovana mehanički (udarcem, padom).

Izvor: index.hr