PRVI GOVOR I VEĆ ŠOK: Tramp je uradio nešto što od njega NIKO nije očekivao! 


Tramp se iznenađujuće mirno, bez euforije koja bi se od njega mogla očekivati, bez teških riječi, prvi put kao predsjednik SAD, obratio naciji. Sudeći po kampanji, očekivalo se malo više trijumfalizma i likovanja, ali umjesto toga predsjednik Tramp obećao je da će zaliječiti najdublje rane nacije i biti predsjednik svih Amerikanaca. Istovremeno, ispred Bijele kuće i širom Amerike počeli su protesti.

Šta je rekao Tramp?

Nakon što se zahvalio prisutnima i izvinio zbog čekanja, Tramp je krajnje pomirljivim tonom rekao:

“Upravo sam primio poziv od sekretarke Klinton. Čestitala nam je na pobjedi i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma teškoj borbi, snažno se borila. Biću predsjednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo donijeli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrijednih muškaraca i žena, poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal, i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi“.

Možda još veće iznenađenje je to što se svojoj, do juče ljutoj protivnici, zahvalio za godine službe u američkoj administraciji. “Hilari je radila jako dugo i jako teško i dugujemo joj veliku zahvalnost“, rekao je novi predsjednik SAD.

Šta je neobično u ovim riječima?

Za gotovo 18 mjeseci kampanje, Tramp nije bio ni učtiv ni ljubazan. Uostalom nisu ni njegovi rivali. Iako je on prednjačio u politički nekorektnim izjavama, napadima i teškim optužbama na račun protivnika, kampanju su, gotovo svi koji su je pratili, ocijenili kao najprljaviju do sad.

Trampove lijepe reči o Klintonovoj samim tim su iznenađenje, ali i u suprotnosti su sa onim što je o njoj govorio tokom kampanje. Od toga da je bolesna i nesposobna, pa da je lažov i najveće zlo koje se dogodilo Americi.

Najava da će biti predsjednik svih Amerikanaca takođe je sa velikom pažnjom ispraćena, jer do juče je tvrdio da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

Prema prvim analizama, Trampa je u Bijelu kuću dovela nezadovoljna radnička klasa koja je u njegovim napadima na establišment, političku elitu, zdravstveni sistem i sve ono što ih tišti vidjela način da pokaže svoj bunt ili možda promijeni stvari.

Analitičari su u ranijim ocjenama uglavnom ukazivali da najave njegovih spoljnopolitičkih stavova nisu i ono što bi zaista realizovao u slučaju da dođe na vlast. Posebno, jer se politika prema određenim zemljama ili regionima koji nisu u fokusu američke politike kreira na drugim instancama od predsjednika, na primjer Stejt Dipartmentu.

Izvor: bihac.Club