Istraživanje otkrilo da je loš posao gori od nezaposlenosti


Svaki je dobar za vaš kućni budžet, ali ne i za vaše zdravlje.

Otrovno poslovno okruženje može biti itekako loše za mentalno zdravlje. No, prema rezultatima nedavnog istraživanja, objavljenima u časopisu “Occupational and Environmental Medicine”, takvo radno okruženje može biti opasnije za vaše mentalno zdravlje nego da uopće nemate posao!

Što znači posao loše kvalitete? To su sva ona radna mjesta koja su dosadna, zamorna, nestabilna i znatno ispod nečije razine kompetencije te kombinacija sve ove četiri navedene stvari. Nažalost, recesija koja i dalje vlada svijetom, poslužila je kao rasadnik za upravo takve poslove te podzaposlenost općenito.

Oni koji su se preselili na optimalna radna mjesta, pokazali su značajno poboljšanje u mentalnom zdravlju, u odnosu na one koji su ostali bez posla, a ispitanici koji su se preselili na radna mjesta loše kvalitete, pokazali su značajno pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na one koji su ostali bez posla, otkrio je autor istraživanja Peter Butterworth.

Istraživači su ocjenjivali poslove na temelju psihosocijalne kvalitete, ili u mjeri u kojoj određeni posao promiče kontrolu, autonomiju, izazov, izbor i zadatak nahođenju. S druge strane, psihosocijalna kvaliteta određuje da li posao jača ili umanjuje osobno psihičko blagostanje.

Ovi rezultati potpuna su suprotnost tvrdnji kako je “svaki posao dobar posao”. Svaki je dobar za vaš kućni budžet, ali ne i za vaše zdravlje.

moj-posao.net