Hrana koja potiče depresiju


Depresivna i anksiozna stanja kroz koje prolaze mnogi ljudi u određenim periodima života mogu ozbiljno utjecati na mogućnost svakodnevnog funkcioniranja, pa prema tome i kvalitetu života, zbog čega mnogi moraju pribjeći određenim terapijama lijekovima. No, jeste li znali da se konzumacijom određene hrane može pogoršati stanje ako patite od anksioznosti i depresije?

Naime, zbog određenih kemijskim reakcija u tijelu koje izaziva određena hrana i pića, može doći do pogoršanja stanja.Evo koje biste se vrste hrane trebali kloniti…

Hrana s rafiniranim šećerom – Ta vrsta hrane dovodi do naglog rasta i naglih padova šećera u krvi, što ne samo da može utjecati na raspoloženje u pojedinim trenutcima, nego i na kompletni endokrini sustav, što može izazvati dodatne poremećaje, koji, naravno, utječu na raspoloženje.

Kofein – Iscrpljuje nadbubrežnu žlijezdu koja je zaslužna za lučenje kortizola i adrenalina, što na kraju utječe na iscrpljivanje cjelokupnoga endokrinog sustava. Posljedično to može otežati podnošenje stresnih situacija koje mogu uzrokovati i potencirati anksioznost i depresiju.

Nezdrave masnoće – Svima je poznato da postoje različite vrste masnoća i da nisu sve nezdrave. Ono što je važno jest da se konzumiraju masnoće koje ne potječu iz rafiniranih namirnica, i po mogućnosti iz biouzgoja. No, najvažnije je da masnoće ne budu iz rafinirane i fast-food hrane…

Rafinirano brašno i žitarice – Kruh i peciva, tjestenina i razni keksi najčešće su izvor raznih rafiniranih brašna i žitarica, što može dovesti do pojačane osjetljivosti na gluten, što uzrokuje upalne procese u crijevima koja ne mogu preraditi i apsorbirati sve potrebne nutrijente. To sve dovodi do disbalansa organizma i niskih razina serotonina, što pak može pojačati anksiozna stanja i depresiju.

Soja – Ona ima direktni utjecaj na rad štitnjače, konkretno na apsorpciju joda, željeza i cinka, koji imaju direktni utjecaj na rad štitnjače i cjelokupnog endokrinog sustava, koji može izazvati pojačani efekt depresije i anksioznosti.

Izvor: biscani.net