Austrija protiv vojske Evropske unije


Najviši austrijski zvaničnici odbacuju ideju Jean-Claude Junckera o vojsci EU-a, ističući neutralnost zemlje.
Austrijski kancelar Christian Kern ne podržava ideju predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u vezi formiranja vojske EU-a.
On poručuje da je njemu nezamislivo sudjelovanje austrijske vojske u akciji koja ne bi bila pod zapovjedništvom Austrije.
Ministar obrane Hans Peter Doskozil također kritički gleda na prijedlog koji je Juncker iznio nakon izbora Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a.
“Više suradnje da, ali vojsku EU-a odbijam”, poručio je on.
Austrijska neutralnost
Doskozil ističe da je njemu neprihvatljivo miniranje neutralnosti Austrije.
Prema njegovom mišljenju, ne smije biti automatizma i obveze pružanja pomoći i davanja doprinosa, tj. ne smije ni ubuduće postojati obvezna vojna podrška, niti sudjelovanje u ratovima, kao i trajnog stacioniranja stranih vojnika u Austriji.
I ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, koji je političar iz redova Narodne stranke (OVP), kao i socijaldemokati Kern i Doskozil, naglašava značaj neutralnosti zemlje.
“Neutralnost je stup austrijskog identiteta. Europska suradnja može biti korisna u mnogim područjima, a u slučaju zaštite vanjskih granica za njom čak postoji potreba”, naglasio je on.

balkans.aljazeera.net