Izudinu Tahiroviću 20 godina zatvora za ubistvo Mirze Raščića


Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Izudina Tahirovića za ubistvo navijača Plavih (FK „Željezničar“) Mirze Raščića 16. aprila 2015. godine u prostorijama stadiona „Grbavica“ u Sarajevu, te za ilegalno držanje oružja i municije i osudilo ga na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Naime, Tahiroviću je za ubistvo izrečena 20-godišnja kazna, a za nedozvoljeno držanje/nošenje oružja kazna od dvije godine, odnosno jedinstvena kazna od 20 godina.

Sud je ocijenio da je tokom glavnog pretresa (dokaznog postupka) u ovom predmetu nedvojbeno dokazana odgovornost okrivljenog za inkriminacije sadržane u optužnici, te mu izrekao maksimalnu kaznu.

Kako je u obrazloženju presude rečeno, iz analize svih provedenih dokaza proistječu odlučne činjenice koje govore o tome da je okrivljeni Tahirović ubistvo počinio s umišljajem, odnosno da je to teško krivično djelo počinio iz njemu poznatih razloga i motiva.

Prema tužbenim navodima, kobnog 16. aprila 2015. godine Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za utakmicu u gostima FK Željezničar u Vitezu, a prema izjavama svjedoka, Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka iz pištplja call. 9 mm u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, nanijevši mu teške ozljede od kojih je preminuo 25 minuta nakon ranjavanja u prostorijama Klinike urgentne medicine UKCS-a.

Sud je ocijenio da se nije radilo o nehatu, odbacujući tezu odbrane u tom pogledu, „ jer se u prostoriji gdje je zločin počinjen nije nalazila osoba s kojom se Tahirović ranije sukobio (A. Zulić).“

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije, Sud nije našao olakšavajućih okolnosti za okrivljenog, budući da je i ranije višekratno osuđivan.

Oštećeni u ovom predmetu upućeni su s imovinskopravnim zahtjevom na parnicu.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi, okrivljeni zadržava pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Protiv okrivljenog Tahirovića pritvor se produžava u skladu s Rješenjem Suda, a u izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru od 17. aprila 2015. godine.

Istovremeno, izrečena mu je i sigurnosna mjera oduzimanja oružja (pištolja) kojim je ubistvo počinjeno.Izricanje presude u ovom predmetu propraćeno je okupljanjem rodbine i velikog broja prijatelja i navijača FK Željezničar ispred zgrade Kantonalnog suda, koji su nosili transparente, insistirajući na najstrožijoj kazni istini i pravdi za Mirzu Raščića.

Izvor: fokus.ba