NAPETO NA GRANICI Migranti nakon naguravanja sa srpskom policijom preko polja krenuli u Hrvatsku 


OKO 130 migranata, koji su cijelu noć s nedjelje na ponedjeljak proveli na otvorenome pored ceste, pokušali su u ponedjeljak oko 14 sati probiti barikadu koju je postavila srbijanska policija kod graničnog prijelaza Šid-Tovarnik, prenijeli su Radio televizija Vojvodine i agencija Tanjug.

Poslije neuspjela proboja barikade krenuli su preko njiva u pokušaju da ilegalno prijeđu srpsko-hrvatsku granicu, ali ih u tome sprječava srbijanska policija uz objašnjenje da se, ako prijeđu granicu, više  neće moći vraćati u Srbiju.

Riječ je o skupini migranata iz Pakistana i Afganistana, koji su jučer odbili smještaj u prihvatnim centrima za azil prosvjedujući što im nije dopušteno da legalno, preko Hrvatske, nastave put do država Zapadne Europe.

“Mi smo izbjeglice. Dolazimo iz Pakistana i Afganistana. Nije službeno, ali rat je tamo, gledate li vijesti? Zato i bježimo“, rekao je jedan od migranata, Husein iz Pakistana, prenio je RTV.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se država Srbija prema svim migrantima odnosi na najbolji mogući način, ali da im neće dopustiti blokiranje autoceste ili graničnog prijelaza.

“Ne možemo im to dopustiti i time naše građane dovesti u situaciju da postanu taoci”, rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Skupina od oko 120 migranata, uglavnom iz Afganistana i Pakistana, krenula je u petak pješice iz Beograda ka Hrvatskoj u nadi da će uspjeti prijeći granicu i domoći se Italije i Francuske.

Orepić obišao granicu

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić obišao je u nedjelju popodne granicu kod Tovarnika te izvijestio kako je ondje stanje stabilno te da nema naznaka problema s migrantima.

Ocijenio je da nema ni jednog razloga zašto bi netko prešao ilegalno u Hrvatsku te dodao kako je to zaključak njegovog današnjeg nadzora granice kod Tovarnika. Poručio je kako će hrvatska policija u potpunosti zaštititi hrvatsku granicu od ilegalnih prelazaka ljudi i robe.

Na pitanje zna li što će biti s tom skupinom migranata, Orepić je odgovorio kako će biti smješteni u prihvatni centar u Šidu, a da će ih, ukoliko budu pokušali ući u Hrvatsku, policija u tome spriječiti.Neslužbeno je potvrđeno kako je granični prijelaz u Šidu tijekom dana bio nekoliko puta zatvoren, no u večernjim satima promet se kroz taj granični prijelaz, kao i kroz prijelaz Tovarnik u Hrvatskoj, odvija normalno.

Izvor: index.hr