Savjeti doktorice: Kako pobijediti “zimsku” nesanicu? 


Uz zimsko računanje vremena, dolazi i nepoželjno buđenje u 3 sata ujutro bez ikakvog pretjeranog razloga.Dok po vašem umu kovitlaju misli o shoppingu, gužvi na poslu te o nadolazećim porodičnim događanjima, pravi je izazov zaspati i ostati spavati do jutarnjeg alarma.

Iako se razlozi razlikuju od osobe do osobe, naučnici su prozivali večernje čašice vina, kasnonoćne preglede telefona, stres, pregrijavanje ili noćne odlaske u kupaonicu kao moguće krivce, piše Wall.Kako onda preživjeti bez buđenja usred noći i preskočiti “zimsku” nesanicu?

Doktorica Wendy Troxel, stručnjakinja za san i rutinu spavanja, za neke odgovore.Savjet koji je dala Troxel veoma je zanimljiv – ona preporučuje da kada se probudite usred noći, ustanete iz kreveta i započnete s opuštajućim aktivnostima, poput čitanja koje će vas sigurno uspavati. Ali izvan kreveta.-

Naš mozak uči pomoću asocijacija, zato želite da vaš mozak da imaju jaku asocijaciju, odnosno povezanost između kreveta i spavanja – kaže Troxel.- Ključ je odvratiti se od činjenice da vam se ne spava (tako što nećete razmišljati o problemima u krevetu), a kada je mozak ometen od strane neke druge aktivnosti, možda će vam se zapravo opet početi spavati. U tom trenutku, možete se vratiti u krevet – ističe ona.

U smislu sprječavanja problema sa spavanjem, ona preporučuje trening u večernjim satima kako biste umanjili stres i postavljanje dosljedan sat buđenja.- Vrijeme kada se probudite je najvažniji faktor koji određuje unutarnji biološki sat vašeg mozga. Tako mozak zna kada treba biti oprezan i budan (tokom dana), a kada bi trebao spavati (noću) – zaključila je.

Izvor: avaz.ba