Incko: Treba razmišljati o smjeni Dodika


SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da treba razmišljati o smjeni Milorada Dodika, predsjednika RS.

Na pitanje koje mu svi u posljednje vrijeme često postavljaju, a tiče se eventualnih sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku, visoki predstavnik kazao je za N1 televiziju da o toj opciji ”treba razmišljati”.

”Ja sam rekao za jedan američki časopis da o smjeni Dodika treba razmišljati. Osim Rusa, svi su u Savjetu bezbjednosti UN-a dali podršku mom izvještaju gdje sam tvrdio da je referendum ilegalan. Tu sam dobio jasnu podršku, to je poruka da treba poštovati Ustav”, naglasio je on uz podsjećanje da je njegova dužnost ukazati na nepoštivanje Ustava.

Podsjećamo, Incko jeprošle sedmice podnio 50. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a o stanju i radu Savjeta za implementaciju mira (PIC) u BiH.

Dodao je da je zadovoljan onim što je video u Nju Jorku.

“Izglasana je Rezolucija, Rusi su glasali za nju. Biće produžetka EUFOR-ovih snaga ovdje. Rusi su me napadali da sam jednostran i da nisam protiv Srba što nije tačno. Rekao sam da ima i pozitivnih elemenata, BiH može raditi na tome da bude kandidatska zemlja Evropske unije. Život građana je ostao isti, ali BiH je sada odlučila kakav će pravac imati u budućnosti”, rekao je Inzko.

Dodao je da su Srbi fini ljudi, ali ako se neko ogriješi o Ustav, ja moram to reći, na takvoj sam poziciji”.”Čudim se strpljenju građana. Dobijem stotine pisma koji me moli da plaćam sahrane, stipendije, da kupim kafu. Političari bi se trebali baviti životnim pitanjima. Onda bi to bila fina zemlja jer ima sve potencijale”, istakao je viski predstavnik.

Izvor: nezavisne.com