Na granici ćemo plaćati ulaz u EU, određena cijena


Evropska komisija predložila je uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja.

To znači da će građani stariji od 18 godina iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u zemlje Schengena (među kojima su i državljani BiH) plaćati “ulaznicu” od 5 eura, javlja Beta.

Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) je jačanje bezbjednosnih provjera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija.

Sistem ETIAS prikupljat će informacije o svima koji bez viza putuju u EU, što će doprinijeti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbjednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je riječ o režimu kontrole, lakšem za posjetioce.

Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provjera, “online” dozvola za putovanje u Schengen izdavat će se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahtjeva. Popunjavanje zahtjeva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.

cazin.net