U ćevapima u Konzumu otkrivena salmonela – Vijesti 


MINISTARSTVO poljoprivrede obavijestilo je danas da je salmonela pronađena i ćevapčićima s teletinom, u Konzumovoj prodavaonici u Rijeci.

“Tijekom provedbe monitoringa hrane životinjskog podrijetla (Nacionalni plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla) kojega provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka – ĆEVAPČIĆI S TELETINOM, rok upotrebljivosti do 12. 11. 2016., serijski broj: 12. 11. 2016. mikrobiološkom analizom utvrđena je prisutnost Salmonella spp. Uzorak je uzet 10. 11. 2016. u maloprodajnom objektu Kozum d.d. Rijeka, Osječka 71, Rijeka, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena dana 16. 11. 2016. u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni dana 10. 11. 2016. u količini od ukupno 32,5 kg. Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti Salmonella spp. u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonelle radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Prošle godine Agrokoru pronađena salmonela u piletini

Agrokor je još prošle godine u dva navrata imao problema zbog salmonele u proizvodima.

Prvo je u srpnju 2015. s tržišta povučena zamrznuta piletina proizvođača iz Čakovca, koju distribuira Ledo.

Nakon toga, u rujnu 2015. s tržišta je povučena usitnjena piletina proizvođača iz Čazme, koju je također prodavao Ledo.

Od salmoneloze godišnje oboli 3500 ljudi

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje registrira 20 – 25 epidemija salmoneloze. Oboli u prosjeku oko 3500 ljudi.

Simptomi bolesti (bolovi u trbuhu, proljev, temperatura…) započinju nakon relativno kratke inkubacije od 12 do 24 sata. Bolest obično traje nekoliko dana, a dulji tijek i komplikacije javljaju se ovisno o imunitetu osobe i tipu Salmonella spp..

Liječenje može trajati 2 do 3 tjedna pa i duže, započinje mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom, a u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija. Najčešće obolijevaju stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i osobe oslabljenog imuniteta, navodi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: index.hr