Udruženje poslodavaca FBiH: Novi nameti opterećuju investitore i smanjuju nivo investicija u BiH


Ovom prilikom, privrednici su istakli da predložene izmjene zakona umjesto da stimulišu djelatnost kompanija, dodatno obeshrabruju postojeće investitore, što za posljedicu ima smanjenje ulaganja i broja zaposlenih, pri nezaposlenosti u postotku od 27,7%.

Predstavnici Sisecam Soda su istakli probleme oko dobivanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole u situaciji kada su se odlučili za pokretanje novog proizvodnog pogona i kada su dobili kreditna sredstva, a da pri tome trebaju čekati skoro godinu dana da dobiju potrebne dozvole da bi krenuli sa investicijom. Također su istakli probleme vezane za sporost sudova, navodeći slučaj da su u radnom sporu presudu čekali 5 godina. 

Ovakva sporost administracije je nedopustiva u situaciji kada imamo sve manje investicija, a sve veći broj nezaposlenih. Također, iako BiH raspolaže značajnim zalihama uglja, firma uvozi ugalj iz Rumunije i Bugarske. 

Predstavnici Natron-Hayata koji posluju u 11 zemalja svijeta, istakli su činjenicu da će planirano proširenje kapaciteta u BiH morati stopirati, s obzirom na predviđene izmjene spomenutih zakona, kao i ostale administrativne prepreke sa kojima se suočavaju.

Istaknuto je da mijenjanje zakona u procesu realizacije investicija šalje poruku o nepredvidivom poslovnom okruženju u BiH i nije uobičajena praksa u svijetu.

Dogovoreno je da FIPA intervenira u okviru svojih nadležnosti kod mjerodavnih institucija i tijela u slučajevima sporosti administracije, te da zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH nastavi raditi na rješavanju administrativnih prepreka za strane ulagače.