Za malo para šoping i obilazak metropola, jednodnevni aranžmani od 25 do 90 KM


BANJALUKA – Popularne šoping ture do Beča, Graca ili Trsta zahuktavaju se kako kreću praznične rasprodaje u evropskim gradovima, a stanovnici RS ova veoma povoljna putovanja koriste da bi se snabdjeli kvalitetnom garderobom, ali i za turističke obilaske znamenitosti.

Turističke agencije obezbijedile su bogatu ponudu destinacija za jednodnevne šoping ture, a cijene aranžmana kreću se od 25 do 90 KM po osobi. Iako su u evropskim metropolama najveće rasprodaje u januaru, do tada se uglavnom razgrabi povoljna garderoba, pa mnogi u šoping jure već u decembru.

Prema riječima turističkih vodiča, pred predstojeće praznike putnici mogu da očekuju velike popuste, koji u mnogim buticima prelaze i 50 odsto.

– Novogodišnja i božićna sniženja su pravo vrijeme da se počastim kvalitetnom odjećom. U Gracu, gdje putujem svake godine, pazarim stvari po cijenama znatno nižim nego u našim prodavnicama – rekla je Banjalučanka Irena K.

U Turističkoj agenciji “Smiljić” u Banjaluci kažu da organizuju jednodnevna putovanja u Grac, Trst, Beč i Zagreb, te da su gotovo sva mjesta u autobusima za decembarske izlete već popunjena.

– Cijene se kreću od 25 KM, koliko košta putovanje u Zagreb, do 60 KM, koliko je potrebno izdvojiti za izlet u Beč – rekli su u ovoj agenciji, gdje dodaju da zbog prazničnih sniženja najviše zainteresovanih ima za odlazak u Grac koji košta 39 maraka.

Turističke agencije jednodnevna putovanja do evropskih prestonica uglavnom organizuju u decembru, subotom, a kako kažu, iz godine u godinu u autobusima se traži mjesto više.

U Turističkoj agenciji “Vuković” u Prijedoru ističu da po tradiciji u vrijeme božićnih i novogodišnjih sniženja nude jednodnevna putovanja u Austriju.

– Svake subote u decembru imamo tri do četiri puna autobusa za Grac i Beč. Za šoping turu u Gracu treba izdvojiti 40 KM, a za Beč 60 maraka – rekli su u agenciji “Vuković”.

Dodaju da zainteresovanih ima i za putovanja u Zagreb, Split, Trst i Ljubljanu.

Stanovnici Semberije najviše vole da pazare u Beču, što su potvrdili i u bijeljinskoj agenciji “Hepi travel”, gdje su istakli da najveću zainteresovanost očekuju narednog mjeseca.

– Jednodnevni aranžman za Beč košta 91 marku, a prijave su već počele – kažu u “Hepi travelu”.

Među Dobojlijama je najviše zainteresovanih za dvodnevna putovanja do Beča i Bratislave koja koštaju 139 maraka.

– Za ove destinacije najviše je zainteresovanih stanovnika srednjeg životnog doba, koji osim prazničnih sniženja koriste priliku i da obiđu znamenitosti evropskih metropola – kažu u agenciji “Istra turs” u Doboju.

Tržni centri

U turističkim agencijama ističu da je među najposjećenijim tržnim centrima “Sajzberg” u Gracu, gdje su u vrijeme Adventa, ili pripreme za Božić, cijene upola snižene.

– Glavna šoping ulica u Trstu je Korzo, dok u Zagrebu većina pazari u centru “Arena”, a mnogi putuju i u Split zbog novootvorenog tržnog centra “Mol” – istakli su u agencijama.

Destinacije

Zagreb 25 KM

Ljubljana 35 KM

Grac 40 KM

Trst 39 – 45 KM

Beč 60 – 91 KM

Izvor: nezavisne.com