Četiri upozorenja neprijatne pojave koja ne smijete da ignorišete 


Podrigivanje je rijetko kada znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ipak, ova neprijatna pojava može vas upozoravati na neke loše životne navike koje ne smijete da ignorišete i koje biste morali da promijenite.

Podrigivanje vas može upozoravati da…

1. Jedete prebrzo

Ako jedete i pijete brzo, gutate zalogaje a da ih dobro ne sažvaćete, može se dogoditi da ćete podrigivati više nego inače. Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje vazduha. Treba li vam još koji razlog da jedete sporije? Kada jedemo prebrzo unosimo i više kalorija, što povećava rizik od gojenja.

2. Imate problema sa sinusima

Kada su nam disajni putevi začepljeni, sebi olakšavamo tako što dišemo na usta. A ljudi koji imaju problema sa sinusima mnogo češće i gutaju vazduh. Ako je sezona alergija ili imate jaku kijavicu, budite još pažljiviji i jedite sporije.

3. Pijete previše gaziranog pića

Jačina podrigivanja znatno se poveća nakon što popijemo gazirano piće. To se događa zato jer gazirana pića dovode vazduh direktno u želudac, pa podrigivanje koje dolazi iz stomaka, a ne iz jednjaka, bude glasnije i ima jači miris. Podrigivanje koje dolazi iz stomaka obično ima jači miris jer hrana nije potpuno svarena.

4. Možda imate refluks

Ako je podrigivanje praćeno mučninom ili gorušicom, ili imate ojsećaj da ste malo povratili u usta kada podrignete, to može da znači da imate gastroezofagealni refluks poznatiji kao refluks kiseline. Refluks se javlja kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, pa osoba može da ima osjećaj kao da joj se hrana ili tečnost vraća u grudi ili čak u grlo.

Ako vas muči refluks, možete sebi da pomognete na sljedeća 4 načina:

– izbjegavajte ležanje tri sata nakon jela

– idite na spavanje sa praznim želucem

– jedite manje obroke

– izbjegavajte citruse, kofein i ljutu i kiselu hranu.

Izvor: fokus.ba