Kakva bljutava dvoličnost: Srebrenica i Vukovar zabranjeni, britanska imperija ima prednost


FIFA je službeno otvorila disciplinski postupak protiv Engleske i Škotske, odnosno njihovih nogometnih saveza zbog nošenja crne trake s crvenim makom.
Upravo cvijet maka iliti ”poppy” simbolizira sjećanje na sve žrtve koje su pale za britanski imperij, a Velika Britanija 11. novembra (primirje saveznika i Njemačke kojim je završio 1. svjetski rat) obilježava čak tri memorijalna dana ”Armistice Day”, ”Remembrance Day” i ”Veterans Day”.
Uoči prijateljskog susreta na Wembleyju između Engleske i Škotske spomenuti su savezi od FIFA-e tražili dopuštenje za nošenje simbola maka, ali su bili odbijeni. No oba saveza su svjesno ignorisali zabranu FIFA-e te im sada prijeti kazna, najvjerovatnije samo financijska.
Poznato je kako FIFA i UEFA ne dopuštaju isticanje tzv. političkih i komercijalnih poruka, a ovo je jedan primjer. Zanimljivo, Wales na utakmici sa Srbijom nije htio nositi mak jer su poručili kako ne žele riskirati moguće oduzimanje bodova ukoliko kazna FIFA-e bude rigorozna.
Mak nisu nosili niti nogometaši Sjeverne Irske na utakmici protiv Hrvatske. Podsjetimo, taj dio irskog otoka još uvijek je pod vlašću Ujedinjenog kraljevstva, a za spomenutu reprezentaciju navija onaj dio stanovništa koji se većinom opredjeljuju kao Britanci, a ne Irci.
Imali su njihovi nogometaši samo crne trake oko ruke bez makova. Nisu ih imali niti na kvalifikacijskoj utakmici protiv Azerbajdžana, ali su nosili takve bedževe na press konferenciji. Također, navijači su u Belfastu protiv Azerbajdžana razvili koreografiju sa simbolom maka preko cijele tribine, piše Gol.hr.
No protiv Hrvatske je brzinom munje maknuta poruka male skupine navijača ispisana na tri krpe ”Never forget Vukovar” odnosno ”Nikad ne zaboravite Vukovar” jer se, prenosili su britanski mediji, radilo o političkoj poruci koja je podsjećala na ”masakr iz hrvatskog rata za nezavisnost 1991. godine”, kako je napisao Independent.
UEFA i FIFA su nekoliko puta kažnjavali bh. klubove i N/FSBiH zbog transparenata na kojima je pisalo “Never forget Srebrenica”, a slično kao i u slučaju sa Hrvatskom, “mala” zemlja kakva je BiH trpi licemjernost FIFA, UEFA i inih organizacija zaduženih za “moral u svijetu”.

avaz.ba