ŠAMAR MONSANTU I ČITAVOM ZAPADU: Putin naredio uništavanje 7.500 tona zapadne GMO hrane


Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je uništavanje 7500 tona zapadne GMO hrane, od kojih većina sadrži GMO sastojke Uništavanje hrane je provedeno nakon što je Kremlj uveo zabranu uvoza zapadne hrane u kolovozu prošle godine, a dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Putin obećao da će zabraniti sve GMO proizvode u Rusiji. Gotovo sva hrana.
Gotovo sva hrana koja je uništena – 7.282 tona – bila je biljnog porekla. 228,6 tona proizvoda je bilo životinjskog porekla, izvestila je ruska novinska agencija.
Uništavanje zabranjenih prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja naredio je predsednik Vladimir Putin još 2015. godine.
Mera je došla pre godinu nakon što je Rusija uvela zabranu uvoza hrane u širokom rasponu iz Europske unije, SAD-a, Norveške, Australije i Kanade, kao odgovor na sankcije nametnute Moskvi preko aneksije Krima i njihove navodne umešanosti u sukob u istočnoj Ukrajini.
Prošle godine, Rusija je dodala Albaniju, Crnu Goru, Island, Lihtenštajn i Ukrajinu na svoj popis zemalja prema kojima provodi embargo na uvoz hrane.
Putin je potpisao dekret koji produzava ovu zabranu do kraja 2017. godine.

kreativnisvetbalkana.net