Nove teorije /”Vanzemaljci su svuda oko nas, zato ih ne vidimo” 


Drevni vanzemaljski oblici života su postali pokretačka sila iza komplikovane kvantne fizike i fenomena poput tamne materije, smatra astrofizičar Columbia univerziteta Caleb Scharf.

Ovaj stručnjak smatra da je kosmos ostatak inteligentnog vanzemaljskog života koji kontroliše sve aspekte fizičkog svijeta – od gravitacije do brzine svjetlosti.

Ova teorija objasnila bi velike misterije svemira, ali i odgovorila na pitanje zašto nismo našli život van Zemlje, smatra Scharf.

U članku koji je objavio u časopisu Nautilus, ovaj mislilac je napisao da se “djelo” vanzemaljaca možda vidi u ponašanju subatomskih čestica i širenju svemira.

“Možda napredni oblik života nije obavezno opipljiv. Možda je već svuda oko nas. Možda je upleten u ono što mi smatramo fizikom”, kaže on.

Scharf smatra da su vanzemaljci postali toliko inteligentni da su sebe pretvorili u žive mašine. Čovječanstvo se također suočava s takvom mogućnošću, onda kad naše tvorevine preuzmu našu inteligenciju u procesu koji se naziva “singularnost”.

Astrofizičar odlazi i korak dalje i kaže da su napredni vanzemaljci prevazišli čak i to i od sebe stvorili složen fizički sistem.

“Ako ste civilizacija koja je naučila kako da kodira žive sisteme, sve što je potrebno je da napravite sistem za transfer podataka od normalne do tamne materije, odnosno 3D štampač tamne materije”, kaže Scharf.

On smatra da vanzemaljce još nismo vidjeli iz prostog razloga što su svuda oko nas, prenosi B92.

“Ne bismo prepoznali napredan oblik života, jer je njegova forma integralni dio onoga što smatramo prirodnim svijetom”, napisao je Scharf.

Izvor: radiosarajevo.ba