Zašto psi ližu rane?


Vjerovatno ste nekada primijetili da vaš pas, kada se povrijedi, liže ranu ili povredu. Ako ste se zapitali zašto to radi, istražili smo za vas i došli do zanimljivih odgovora…

Sigurno ste i vi nekada kada ste posekli prst, a niste imali sredstvo čišćenje i dezinfekciju, lizali povredu. To isto psi rade jezikom i pljuvačkom.

Dok je jezik mačke blago hrapav posebno je pogodan za uklanjanje prljavštine, pseći jezici su ipak drugačiji i glađi.Pljuvačka u ustima pasa sadrži enzime koji pomažu u liječenju:

Enzimi lizozim i peroksidaza pomažu u uništavanju ćelijskih zidova gram-pozitivnih bakterija, dok laktoferin, defensin i cistatin imaju antibakterijsko dejstvo. Smatra se da trombospodin ima antivirusno dejstvo, a dokazano je da proteaze u pljuvački pospješuju zarastanje rana. Nitratna jedinjenja razlažu se na azot-monoksid nakon kontakta sa kožom, čime se sprečava razvoj bakterija. Takođe, u pljuvački se nalazi i opiorfin koji umanjuje bol.

Sve te divne stvari u pljuvački, ko bi rekao…

Naravno, lizanje nije uvijek dobra stvar. Naime, ljubimci mogu postati opsjednuti lizanjem zdrave kože, što može biti vrlo štetno. Na jezicima i u ustima životinje nalazi se i mnogo loših bakterija.

Ponekad je teško procijeniti da li se lizanje izmiče kontroli. Zato, ukoliko primijetite da pas ima ranu, gubi dlaku ili se krzno čak prorijedilo, stalno lizanje područja se smatra pretjeranim.

Takođe, podrazumijeva se da ako primijetite bilo koji od ovih znakova, potražite pomoć veterinara.

Izvor: nezavisne.com