Od naredne godine elektronsko polaganje vozačkog ispita na području USK-a 


Ono što se optuženim u ovom slučaju stavljalo na teret je da su zbog imovinske koristi, omogućavali kandidatima da polože ispite i pored toga što ovi nisu pokazali dovoljno znanja, što je direktno uticalo na sigurnost u saobraćaju. Iz tog razloga Ministarstvo obrazovanja u čijoj su nadležnosti vozački ispiti poduzelo je niz aktivnosti, od kojih je najznačajnija nabavljanje softvera zbog kojeg će cijeli ovaj proces postati daleko transparentniji.

„Ono sto nam je trenutno u fokusu je prije nekoliko dana potpisan ugovor o nabavci softvera koji će uvezati ispitna mjesta na području cijelog USK sa centralnom, bazom podataka u Ministarstvu obrazovanja i gdje će se transparanteno voditi dokumentacija o polaganju vozačkih ispita“, kaže Adis Muharemović, mistar obrazovanja u Vladi USK.

Ministarstvo je nakon afere oko polaganja vozačkih ispita pokrenulo i medijsku kampanju borbe protiv korupcije, te su uz podjelu letaka kandidatima direktno dali priliku da prijave bilo kakve nepravilnosti. S novim sistemom ta će mogućnost biti svedena na minimum.

„Cilj nam je uvesti elektonsko polaganje ispita što bi korupciju svelo na nulu“, dodaje ministar.

Ministarstvo obrazovanja zajedno sa MUP-om imenovalo je komisiju za nadzor rada auto škola kao i polaganjavozačkih ispita, koja vrši kontrolu provođenja obuke kandidata, ali i samog procesa polaganja vozačkih ispita.Time bi se u konačnici trebala povećati i sigurnost na našim cestama.

Izvor: bihac.club