Žena iz Niša pozvala Hitnu pomoć jer se porađa: Kad su ljekari stigli, sačekalo ih je neobično iznenađenje! 


Poziv nam je stigao u 5.20 sati i ekipa je odmah upućena u Malču. Međutim, kada su stigli osim porodilje zatekli su i malenu djevojčicu. Podvezali su joj pupčanu vrpcu, utoplili i nju i majku i prevezli ih u porodilište – priča Trifunov.

Ona ističe da su ovo lijepi, ali stresogeni događaji za osoblje Hitne pomoći.

– Ovo je zaista jedan od najljepših događaja u svačijem životu, ali je najbolje da se porođaj obavi u bolničkim uslovima.

Mi smo obučeni i za porođaje, ali ipak nismo profesionalni akušeri. Zbog toga, kad god je to moguće, porodilju prevozimo do Kliničkog centra.

Ipak, postoje situacije kada beba već krene pa nam ne ostaje ništa drugo nego da je donesemo na svijet, jer bi u takvim situacijama transport bio rizičan i za majku i za dijete – kaže doktorka Trifunov i objašnjava da se svaki ljekar niške Hitne pomoći bar jednom našao u ovakvoj situaciji.

– Nije tako često da se žene porode kod kuće ili da porođaj nastupi na putu do bolnice, desi se to dva, tri puta godišnje, ali se zaista svaki put to dobro završi jer imamo stručno osoblje.

Sredinom ove godine, jedna žena iz okoline Niša počela je da se porađa u taksiju kojim je krenula do bolnice. Slučajno je naišla Hitna pomoć koja je porođaj dovršila pa su i beba i majka bezbijedno stigle do Ginekološko akušerske klinike – navela je doktorka.

Beba teška 4.250 grama

Na GAK u Nišu kažu da je beba dobro, da je teška 4.250 grama, dugačka 56 centimetara. Beba je zbrinuta i stavljena u izolaciju, što je dio redovne procedure za novorođenčad koja se ne porode u bolnici.

Izvor: bihac.club