Podignuta optužnica protiv ministra kojem je “vjetar oduvao lažnu diplomu” 


Kada je Nudžeim Džihanić 2008. godine predao papire za zaposlenje u JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde, među njima se nalazila i diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu broj: 02-55830.

Ubrzo nakon zaposlenja Džihanić je u ovom javnom preduzeću napredovao i postao šef Sektora za ekonomsko finansijske poslove. Početkom 2015. godine na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje ga za ministra finansija BPK. Džihanić prilaže CV u kojem se ponovo navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Nakon anonimne prijave da se radi o lažnoj diplomi, otvorena je istraga koja je otkrila da Džihanić nikad nije diplomirao u Sarajevu. Ministar je tada čitavu stvar policiji pravdao teško shvatljivom nezgodom, piše Žurnal.info.

„Nakon što sam podigao dokumente JP Bosansko-podrinjske šume, desilo mi se to da sam ih ostavio na krov automobila zajedno sa radnom knjižicom. Odvezao sam se automobilom i kasnije sam shvatio da sam izgubio sporne dokumente.Narednog dana sam podnio zahtjev za izdavanje duplikata radne knjižice“ ispričao je tada Džihanić.

Duplikat radne knjižice, otkrio je pravu istinu. Ministar Džihanić ekonomski fakultet završio je tek 2013.godine i to na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom.

Sarajevsku nepostojeću diplomu otpuhao je vjetar, ali je vjetar donio optužnicu Tužiteljstva BPK.

– Ovo tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ministra Džihanić Nudžeima dana 14.11.2016. godine za krivično djelo krivotvorenje isprave iz člana 373.stav 2.KZ FBIH.

Sve stavio na krov automobila

Kada je policija 2015. godine počela istraživati spornu diplomu, ministra je zadesila nezgoda.“Nakon što sam podigao dokumente JP Bosansko-podrinjske šume, desilo mi se to da sam ih ostavio na krov automobila zajedno sa radnom knjižicom. Odvezao sam se automobilom i kasnije sam shvatio da sam izgubio sporne dokumente“, ispričao je Džihanić i dodao:“Narednog dana sam podnio zahtjev za izdavanje duplikata radne knjižice“.

Izvor: fokus.ba