Zaboravljeni satelit iz 1967. ponovno oživio u orbiti


Davne 1965. godine u punom je jeku bio Hladni rat, naziv za snažno suparništvo između Sjedinjenih Američkih Država i ondašnjeg Sovjetskog Saveza.
Ono je trajalo od završetka Drugog svjetskog rata do raspada Sovjetskog Saveza, a navedeno razdoblje obilježile su velike napetosti između dvije supersile, koje su svijet u nekoliko navrata dovele do ruba nuklearnog rata.
Obje su države pokušavale dokazati kako je baš njihov društveni ustroj superioran u odnosu na onu drugu, ne štedeći pritom sredstva i načine da se istaknu.
Upravo je ovo suparništvo iznjedrilo i niz važnih otkrića i podviga, od kojih je svakako najdojmljivije spuštanje ljudi na Mjesec. Hladni se rat, naime, vodio i u svemiru.
Upravo je u svemir tijekom 1960-ih godina poslana serija satelita naziva LES (skraćenica od Lincoln Experimental Satellite), što je bio zajednički projekt američkog ratnog zrakoplovstva (USAF), laboratorija Lincoln i čuvenog masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT).
U svemir je poslano ukupno devet satelita u razdoblju od 1965. do 1976. godine, s ciljem testiranja novih uređaja i načina za komunikaciju. LES1, prvi iz serije, nakon lansiranja nije uspio doći u planiranu orbitu. Poteškoći unatoč, vršio je svoju funkciju pune je dvije godine nakon čega je otpisan.
Svemirski otpad ozbiljan je problem danas (Foto: Extreme Tech)
U svojoj je orbiti ostao potpuno nijem i smatran samo još jednim komadom svemirskog smeća, koji smeta ostalim operativnim satelitima i svemirskim brodovima. A onda se, pola stoljeća nakon što je zašutio, zaboravljeni satelit ponovno javio sablasnim, nepravilnim signalom.
Otkrio ga je amaterski radio-astronom iz Velike Britanije i mukotropnom pretragom utvrdio o čemu je riječ: LES1 se sporadično, kad mu Sunce osvijetli solarne ploče, ponovno javlja i šalje originalni signal prema Zemlji.
Iako je cijela priča u početku djelovala sablasno, ispostavilo se kako je riječ o bezopasnom starom komunikacijskom satelitu. No ovaj slučaj ostavlja prostora za razmišljanje: postoji li negdje iznad naših glava još kakav zaboravljeni satelit, čija je originalna misija bila kudikamo zlokobnija od ove?

portall21.blogspot.ba