‘Ovo ne može biti slučajno’: Uočavate li skrivene nacističke simbole u božićnoj reklami?


Sabine Bamberger-Stemmann: Nema šanse da su ovi simboli slučajnost!
Oglašavanje je posvuda, svjesno, nesvjesno, ”product placement”, nazovimo to kako hoćemo, navikli smo. No osobito je zanimljiv slučaj jedne njemačke božićne reklame u kojoj se, navodno, nalaze nacistički simboli – oni simboli kojih se Nijemci tako očajnički žele otarasiti iz svoje svakodnevice, reputacije, identiteta…
U reklami lanca supermarketa Edeka pojavljuju se dva automobila sa spornim registarskim tablicama koji, kako tvrdi Metro, imaju simbole neonacizma i ”bijele superiornosti”.
Najprije, automobil marke Volvo, registracijskih znaka ”MU SS 420”. Broj 420 klasičan je nacistički simbol jer skriva datum Hitlerova rođenja – 20. travnja. Da ovo nije samo podudarnost, dokazuje raširenost simbola među pripadnicima američke radikalne desnice.
No ono što upada u oči jest ”SS” i potrebno je naglasiti kako je u Njemačkoj izričito zabranjeno imati SS na tablicama jer asocira na Schutzstaffel, oružani zaštitni odred čiji je vrhovni zapovjednik bio Heinrich Himmler. Organizacija je provodila rasne zakone, propagirajući arijevsku politiku i sudjelovala u holokaustu pa je u nirnberškom procesu proglašena zločinačkom.
Drugi automobil koji se pojavljuje u reklami nosi tablice ”SO LL 3849” i ako se upustimo u analizu, još jednom ćemo otkriti klasične nacističke simbole koji se često koriste u neonacističkim organizacijama ili skinhead supkulturama.
Broj 84 povezan je s osmim i četvrtim slovom njemačke abecede, odnosno slovima H i D – ”Heil Deutschland”. Isto tako broj 39 simbolizira slova C i I, odnosno ”Christian Identity” (kršćanski identitet) koji predstavlja antisemitistička stajališta ovih ideoloških grupa.
Sabine Bamberger-Stemmann, direktorica agencije odgovorne za građansko obrazovanje, dodatno je začinila incident u nastajanju tvrdnjom kako nema šanse da su ovi simboli u reklami puka slučajnost.
– Broj ”84” jasno stoji za ”Heil Deutschland”. To je prilično očito – kazala je dodavši kako je reklama prikaz idealnog svijeta što aludira na promicanje radikalnih vrijednosti koje će do ideala i dovesti. I dok Bamberger-Stemmann u slovima tablice MU i SS vidi glagol ”morati” koji u ovom kontekstu djeluje kao naredba neonacističke skupine, glasnogovornik optužene kompanije u svemu ne vidi ništa nacističko i tvrdi kako je MU SS imaginarna složenica stvorena na osnovi pjesmice koja svira u reklami.
– Žalimo što je reklama prouzročila pogrešan dojam. To nipošto nije bila naša namjera.
Tko je u pravu? Procijenite sami…

vecernji.hr