Trebinje: Zbog sistematizacije, otac šestoro djece ostaje bez posla


TREBINJE – Juče se za glavu uhvatio vatrogasac Dragan Popovac. Njegovog radnog mjesta u novoj sistematizaciji gradske uprave nema.Uplašen da će završiti na ulici, otac šestoro djece zamolio je za pomoć. Supruga mu ne radi, a vatrogasna plata hrani osmoro usta.

“Ne moram ja raditi u Vatrogasnoj, ako sam višak u Vatrogasnom. Da li sam višak u ovome gradu, to pitam”, rekao je Popovac.Po novoj sistematizaciji koju su uradili stari načelnici odjeljenja otkazi se pripremaju za 46 zaposlenih. Jedan od njih biće vjerovatno i Radovan Deretić koji je ugovor na neodređeno vrijeme dobio posle izbora.

“Borac sam, od 18 godine sam otišao na Treskavicu, tu su me spremili do kraja rata sam bio. 11 godina radio u Novoteksu, neuplaćen radnički staž. Osam godina čekao posao. Dobio posao u Vatrogasnoj jedinici i sad moje radno mjesto je upitno”, ističe Deretić.Još se o imenima nije govorilo kažu u gradskoj upravi. Luka Petrović načelnicima je preporučio da otkaza poštede djecu poginulih, socijalne slučajeve i osjetljive kategorije. O svemu će se kažu, još raspravljati, a otpušteni radnici dobiće priliku u privatnom sektoru.

“Svi ti ljudi koji će ostati bez posla u administrativnoj službi će biti ponuđeni neki od načina. E sad hoće li to biti neki privatni sektor ili neki drugi javni sektor to ne znamo ali ćemo pokušati da svakom ko bude ostao bez posla izađemo u susret”, kaže Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.Radnici nisu primljeni na zakonit način, utvrdili su inspekcijski organi, pa je i iz Ministarstva stigla naredba da zaposlenja nakon izbora budu poništena.

“Zakon je potpuno prekršen i treba da bude raspisan javni konkurs što gospodin Vučurević nije uradio. Dakle ovo je posljedica njegovog nepoštivanja zakona, a ne činjenice da gospodin Petrović otpušta radnike”, poručuje Lejla Rešić, ministar uprave i lokanke samouprave.Petrovića čekaju nepopularni potezi, koje će morati da riješi do Nove godine jer budžet za 2017 ne može da pokrije isplatu plata svim zaposlenim u gradskoj adnimistraciji. A njih je čak 350.

Izvor: nezavisne.com